„Sunt foarte fericit, la fel ca toți timișorenii, în urma câștigării titlului de Capitală Culturală Europeană (CCE) 2021, a fost o competiție foarte grea, cu competitori foarte puternici (...). De acum trebuie să ne concentrăm pentru a ne pregăti pentru anul 2021, astfel încât, din toate punctele de vedere, orașul să merite acest titlu și să fie la cele mai înalte cote”, a declarat primarul orașului, Nicolae Robu.

În dosarul depus de Timișoara pentru candidatură au fost înscrise mai multe proiecte ce privesc infrastructura culturală, pe care municipiul va trebui să le realizeze.

„Vorbim despre construcția unui Centru de artă experiment și tehnologie, construcția unui Centru de industrii creative, reabilitarea unor spații culturale, Palatul Culturii, Castelul Huniade, Sinagoga Cetate, rețeaua de cinematografe din oraș și multe altele, ceea ce va crește, din punct de vedere al capacității, capacitatea Timișoarei de a crea evenimente culturale”, a completat viceprimarul Dan Diaconu.

Investițiile se bazează pe fonduri europene și interne, care vor include lucrări de fluidizare a traficului, piste de biciclete și altele, administrația locală începând deja de luni munca la aceste proiecte.

„Deocamdată vorbim despre sume concrete de la Consiliul Local și de la Consiliul Județean, Guvernul, din păcate, până în momentul de față nu și-a stabilit suma pe care o va aloca programului cultural și este o premieră negativă, în acest sens, la nivelul capitalelor culturale europene (...). Din câte am înțeles de la Ministerul Culturii, contribuția lor va fi de 12 milioane de euro pentru programul cultural, însă contribuția și mai mare a Guvernului va trebui să fie în felul în care arată acest oraș în 2021, vorbind de infrastructură, patrimoniul istoric”, a spus Diaconu.

Timișoara are propuse proiecte de infrastructură culturală de 57 de milioane de euro, dar și proiecte de accesibilitate de peste 200 de milioane de euro, unde sunt incluse aeroportul și autostrada spre Belgrad. În privința finanțării centurii de ocolire a Timișoarei, „premierul și-a arătat deschiderea, după obținerea titlului, pentru crearea de infrastructură, pentru că în prezent, centura este prevăzută a se realiza în 2022, când nu ne va mai ajuta pentru obiectivul de capitală culturală europeană”, a conchis Dan Diaconu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și