Ministerul Educaţiei Naţionale lucrează la un proiect pe fonduri structurale pentru următorul exerciţiu bugetar al UE 2014-2020 în valoare de aproximativ 100 milioane euro pentru digitalizarea claselor de învăţământ, a declarat marţi ministrul Remus Pricopie.
"Se lucrează la un proiect pe fonduri structurale pentru bugetul 2014-2020. Vorbim de peste 100 milioane de euro" , a spus Pricopie, cu prilejul lansării proiectului Smart Classroom.
El a spus că, începând de anul viitor, când vor intra în vigoare manualele digitale, toate clasele I şi a II-a vor avea la dispoziţie un videoproiector, un calculator sau un laptop şi un ecran.
"Pentru fiecare problemă avem o foaie de parcurs destul de clară, astfel încât pentru un timp relativ scurt să avem conţinuturile digitale. Nu presupune să ai şi tabletă, şi tablă digitală, dar în primul rând să ai conţinut digital la care să aibă acces toţi copiii din România şi cei plecaţi în străinătate. Apoi, pasul al doilea este să scriem un proiect gen ELI cu dimensiuni extrem de mari pentru a atinge o a doua fază a digitalizării claselor. Şcolile sunt legate la internet, nu pe bandă largă, dar suntem în faza de finalizare a unui proiect care duce la conectarea tuturor şcolilor din România la acest tip de internet", a explicat ministrul.
Potrivit acestuia, va exista conexiune la internet corespunzătoare pentru toate şcolile, iar conţinuturile digitale vor fi realizate într-un timp scurt.
Remus Pricopie a subliniat necesitatea formării cadrelor didactice în vederea digitalizării şcolilor.
"Cea mai costisitoare este această infrastructură digitală - echipamentele. Eu cred că în 4-5 ani nu o să recunoaştem clasa pentru că asistăm după mulţi ani la o schimbare fundamentală de filozofie a clasei", a adăugat Pricopie.
La rândul său, ministrul pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu, a precizat că în scurt timp se va realiza conexiunea tuturor şcolilor la internet de mare viteză.
"Este important să avem softul educaţional. Sper că la începutul anului 2014 să avem ELI al învăţământului, să fie realizat şi să-l depunem pe noul exerciţiu financiar european, pe 2014-2020. Lucrăm intens şi sperăm să facem acest lucru din primele luni ale anului viitor", a spus Costoiu.
El a subliniat faptul că digitalizarea şcolilor nu va însemna ca elevii să studieze după documente PDF şi a spus că vor fi dezvoltate softuri educaţionale interactive.
Preluare: AgerPres