"Dacă vă uitați pe ciclicitatea prețurilor, întotdeauna în preajma Crăciunului, fiind o piață liberă, cererea determină și oferta și, atunci, și prețurile evoluează pe măsură. În România, știm bine că în perioada dinainte de Crăciun, la un moment dat, se înregistrează un vârf de consum și, după o perioadă de post, este de așteptat să crească cererea și să se producă acea fluctuație de preț. Volatilitatea prețurilor este extrem de importantă pe piață europeană și mondială, pentru că este greu să preîntâmpini aceste salturi ale prețurilor. De aceea, este posibil să ne așteptăm la scumpiri în această perioadă, iar eu, ca ministru al Agriculturii, trebuie să țin cont și de producători, dar și de consumatori", a spus Achim Irimescu, la finalul dezbaterilor din Parlament.

Acesta a fost întrebat despre evoluția prețului cărnii de porc pe piața internă și despre eventualele creșteri de prețuri la alimente.

Irimescu a adăugat că, deși veniturile în România sunt mult mai mici, prețurile alimentelor sunt semnificativ mai mari deoarece "suntem pe o piață unică".

"În condițiile în care piața Rusiei a fost închisă, este normal ca o parte din carnea produsă în vestul Europei să ajungă pe piața din România, pentru că noi suntem net importatori de carne de porc. (...). Eu sunt convins că autoritățile de resort își fac datoria în această perioadă pe partea de controale, astfel încât, consumatorul român să aibă cel mai bun raport calitate/preț", a adăugat ministrul Agriculturii.

În perioada Crăciunului și a Anului Nou, românii consumă peste 7,3 milioane de cozonaci, 1,5 milioane de porci și peste 160 de milioane de ouă, iar toate acestea sunt „stinse” cu 50 de milioane de litri de vin, fiind asezonate și cu specilități de ciocolată sau cafea, potrivit estimărilor făcute anul trecut de producători și procesatori.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet