Autoritatile maramuresene au lasat la guvern documentatii complete cu studiul de fezabilitate, o situatie exacta a momentului in care se afla astazi proiectul, precum si o situatie a relatiilor dintre Maramures si vecinii din Ucraina.

Banii sunt asteptati din 2014 incolo, dupa cum li s-a comunicat ministrilor Daniel Chitoiu, Titus Corlateanu si Dan Sova.

Pentru a putea primi finantare, proiectul trebuie avizat favorabil de cei de la Finante si Justitie. „Am primit sustinere din partea ministrului de finante si mai mult acesta ne-a promis ca va sustine si ca va incerca sa promoveze proiectul in Guvernul Romaniei” a precizat vicepresedintele CJ Maramures, Gabriel Zetea.

La Ministerul Marilor Proiecte discutiile s-au purtat cu ministrul Dan Sova, care a si a convocat pentru aceasta saptamana o sedinta tehnica a unor experti si ingineri ai CNADR la locul viitorului pod peste Tisa de langa Sighet. Vor mai participa reprezentantii CJ Maramures si a prefecturii, toate acestea pentru a se vedea in ce masura datele din studiul de fezabilitate (unul mai vechi) corespund si ce imbunatatiri propun expertii CNADR.

”Doar asa putem vorbi de demararea lucrarilor chiar in 2014. Daca nu, efectiv solutia va ramane ca noi, Consiliul judetean Maramures, sa promovam proiectul la nivel european, prin fonduri de cooperare transfrontaliera, dar aici atrag atentia ca proiectul va fi depus in 2014, se va matura in 2015, in 2016 vor fi organizate licitatia si se va semna contractul, iar in 2017 vor fi demarate lucrarile. Asadar, rolul ministrului Sova este extrem de important pentru a scurta finalizarea acestui proiect cu trei ani. Tocmai de aceea i-am lansat invitatia de a veni in Maramures, domnia sa acceptand. Astfel la final de luna octombrie inceput de luna noiembrie 2013 vom discuta in Maramures cu Dan Sova despre problema podului peste Tisa si despre lucrarile pe DN 18”, a precizat Gabriel Zetea. Din bugetul CNADR se va realiza un studiu pentru a se vedea ce fel de trafic poate sa genereze un pod realizat in aceea zona si deschiderea unui punct de frontiera pentru traficul greu, de mare tonaj.

Potrivit alesilor, proiectul are toate sansele sa fie promovat la nivelul Guvernului Romaniei, doar ca trebuie sa se gaseasca fonduri. „Am ramas placut impresionati de primirea pe care am avut-o la Ministerul Afacerilor Externe, la ministrul Titus Corlateanu. Din punctul de vedere al Ministerului de Externe situatia deschiderii noilor puncte de frontiera in Maramures, la Sighet (trafic greu) si la Poienile de sub Munte este cunoscuta”, a spus vicepresedintele CJ Maramures.

Titus Corlateanu a transmis si un sfat reprezentantilor Maramuresului. Acesta spune ca trebuie sa mentinem o relatie cat mai apropiata cu partea ucraineana, deoarece tara vecina reprezinta un partener dificil din punctul de vedere al afacerilor externe. Vor trebui facute cat mai multe vizite in Ucraina si sa ii invitam pe reprezentantii lor la noi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet