"Îmi pare rău că se întâmplă astfel de lucruri în România și sunt chestiuni care, din păcate, trenează de foarte mult timp. Cât o să fiu eu ministru n-o să tolerăm astfel de cazuri de malpraxis, luăm măsuri, comisie de anchetă, nu le mai ascundem, nu le mai aruncăm undeva într-un birou, într-un dosar care va fi analizat șapte ani. După cum ați văzut, cam toate anchetele pe care le-am făcut noi, pe toate cazurile de malpraxis, durează undeva între 7-14 zile, maximum 20. Deci, încercăm să dăm un răspuns rapid", a spus Nicolae Bănicioiu.

El a afirmat că deși astfel de cazuri se înregistrează mai ales în unități medicale care nu sunt în subordinea Ministerului Sănătății, vor fi aplicate sancțiuni, inclusiv pentru managerii respectivelor unități medicale.

"Sunt în general unități care nu sunt în subordinea MS, cum este și cea din Baia Mare, dar asta nu scuză pe nimeni și toți trebuie să respecte normele pe care noi le recomandăm. Toată lumea trebuie să-și facă treaba cu simț de răspundere și conform protocoalelor terapeutice. Nu tolerăm așa ceva, nu ne vom opri, ori de câte ori vom avea vreo suspiciune privind vreun caz presupus de malpraxis vom investiga, încercând să corectăm. Luăm măsuri și împotriva managerilor, chiar dacă nu sunt în subordinea noastră, încercăm să-i învățăm ceea ce nu funcționează bine și să le recomandăm cum trebuie să-și îmbunătățească modul de lucru și să respecte protocoalele terapeutice, iar pentru pacienții care au astfel de probleme, toată părerea de rău și asigurarea ca aceste lucruri să nu se mai întâmple, cel puțin nu atât de frecvent", a declarat Bănicioiu.

Ministrul Sănătății a adăugat că astfel de cazuri "se întâmplau la fel de des și până acum", doar că presa nu afla de ele și nu deveneau publice.

O femeie în vârstă de 84 de ani a fost operată din greșeală la piciorul sănătos în locul celui fracturat. Greșeala medicului ortoped Radu Dragoș a fost sesizată administrației Spitalului Județean de Urgență Baia Mare de aparținătorii bătrânei. Medicul a realizat greșeala și, după două zile, a efectuat operația la piciorul fracturat. În prezent este cercetat de o comisie a SJU, iar starea pacientei are o evoluție bună.

Directorul medical al SJU Baia Baia Mare, dr.Vasile Pop, a declarat vineri pentru AGERPRES că, cel mai probabil, incidentul s-a produs pe fondul oboselii medicului și a orelor suplimentare lucrate.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, secretarul de stat din MAI Raed Arafat și ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, au fost prezenți sâmbătă, la Cluj, pentru a preda serviciilor de salvare din mai multe județe 48 de ambulanțe noi, dotate la standarde moderne.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet