Femeia nu a fost testată la alergia cu iod și, mai mult, operația a fost făcută de un medic rezident.

Victor Costache a anunțat că pacienta în vârstă de 66 de ani a fost diagnosticată greșit, aceasta ar fi o primă mare greșeală a echipei medicale.

„Nu exista niciun element care să indice alergia la iod a pacientei”, a precizat ministrul Sănătății. Inițial medicul Mircea Beuran a anunțat această alergie la iod.

Costache a precizat ulterior că pacienta a spus înainte de operație că este alergică la furazolidon, iar la nivel declarativ s-a ajuns la o alergie la iod, dar nu s-au mai făcut teste de confirmare a alergiei.

Ministrul a mai spus că din acest motiv a fost „utilizat greșit” biocidul pe bază de alcool, care prezenta „un risc combustional major”. Acest biocid era destinat numai pentru dezinfecția chirurgicală mâinilor echipei operatorii.

O altă greșeală a fost folosirea bisturiului electric împreună cu acest biocid pe bază de alcool.

Pacienta de 66 de ani de la Spitalul Floreasca, operată de un medic rezident
Victor Costache a mai spus că „niciunul din medicii din echipa operatorie nu se afla în echipa de gardă”, operația fiind făcută de un medic rezident.

„Niciunul din medicii aflați în echipa operatorie nu se afla în echipa de gardă. S-a intervenit dimineața, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident și apoi de un medic specialist, chemat de acasă (Mircea Beuran. n.red.), în loc de medicii primari care erau de gardă în spital”, a subliniat el.

Ministrul a anunțat un nou control la Spitalul Floreasca.

Luni, Mircea Beuran, șeful secției chirurgie a spitalului, a fost demis din funcție, dar va putea profesa în continuare. El a declarat că va contesta decizia.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică a dat mai multe amenzi administrative, în valoare totală de 30.000 de lei: 20.000 pentru spital și 10.000 pentru medici și asistente.

Ulterior, 25 de medici chirurgi au semnat o scrisoare de protest în care critică decizia demiterii lui Mircea Beuran, afirmând că vor întrerupe activitatea, asigurând doar urgențele. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Bogdan Oprița, a precizat că medicii au dreptul să protesteze, dar că trebuie să respecte prevederile legale.

Incidentul din sala de operație de la Spitalul Floreasca a avut loc la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, dar a ajuns în atenția publică mai târziu, spre finalul anului, fiind bănuieli în privința mușamalizării acestui caz.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a precizat ulterior că incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deși instrucțiunile aparatului interzic această combinație. În plus, potrivit informațiilor obținute de Digi24, biocidul ar fi fost un dezinfectant pentru mâini, folosit pentru că pacienta ar fi fost alergică la iod.

Între timp, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a suspendat procesul de acreditare al Spitalului Floreasca, pentru că incidentul nu a fost raportat de conducerea unității medicale.

Trei anchete au loc în acest caz: una demarată de conducerea spitalului, una a Ministerului Sănătății și alta începută de Poliția Capitalei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și