Conform unui comunicat de presă transmis AGERPRES, ANI invocă în acest sens mai multe acte normative, dar și decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 3104/2012, definitivă și irevocabilă, prin care a fost respins recursul formulat de Mircea Diaconu față de raportul prin care ANI a constatat incompatibilitatea sa, întrucât a fost în același timp senator și director al Teatrului "C.I. Nottara".

"Mircea Diaconu se află sub interdicția expresă prevăzută de lege pentru a ocupa o funcție eligibilă, cum este funcția de europarlamentar, mandatul de senator al acestuia fiind tot o funcție eligibilă, încetând de drept prin efectul unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate. Or, în cazul de față, Mircea Diaconu a fost declarat ca fiind incompatibil, printr-un act administrativ menținut prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, aspect care face ca acesta să intre sub incidența dispozițiilor art. 14 alin (1) lit. c) din Legea nr. 33/2007 și pe cale de consecință acesta nu îndeplinește o condiție de fond pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European", se arată în comunicat ANI.

Horia Georgescu precizează că o eventuală decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu ar fi de natură să încalce principiile supremației interesului public și integrității în exercitarea funcției publice.

"Cetățenii cu drept de vot ar fi reprezentați de către o persoană care a eludat interesul public, prin exercitarea mandatului în stare de incompatibilitate și cu manifestarea abuzivă a prerogativelor aferente funcției eligibile. Aplicarea efectivă a sancțiunii privind decăderea pentru o perioadă de trei ani din dreptul de a exercita o funcție publică pentru Mircea Diaconu, pe lângă aspectul că este în acord cu litera și scopul legii, este în concordanță și cu spiritul acesteia", susține președintele ANI.

ANI a transmis BEC o serie de documente prin care își susține poziția cu privire la Mircea Diaconu, printre care punctul de vedere al Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul de incompatibilitate, raportul de evaluare al ANI privind constatarea stării de incompatibilitate și alte sentințe date în acest dosar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet