Rezultatele analizelor indică o mare diferență între persoanele obeze și cele cu greutate normală în ceea ce privește bogăția bacteriană, în condițiile în care o diversitate redusă se asociază cu un risc crescut de greutate excesivă și masă de grăsime, cu o mai mare rezistență la insulină (incidența diabetului de tip 2) și de dislipidemie (colesterol, trigliceride). În cadrul grupelor de persoane studiate deficitare în bacterii proporția de obezi a atins 80%.

Cercetătorii precizează că slaba diversitate de bacterii intestinale duce la dezechilibre metabolice care favorizează și grăbesc creșterea în greutate, precum și riscul de diabet și boli cardiovasculare. Dr Beatrice Vuaille (Le Qutidien du Medecin) arată că `aceste rezultate ar putea duce la elaborarea unei metode simple de determinare a tipului de floră intestinală pe care îl are o persoană`, de estimare a riscului de obezitate al acesteia și de stabilire modului în care se poate interveni.

O serie de teste au fost realizate pe pacienți francezi, cărora li s-a dat un regim bogat în proteine și fibre și sărac în calorii. După șase săptămâni s-a constatat îmbunătățirea aspectelor clinice (scăderea greutății, a țesuturilor adipoase, a colesterolului și trigliceridelor), paralel cu îmbogățirea coloniilor bacteriene inițial sărace.

Prin urmare, diversificarea aporturilor alimentare apare ca un demers de bază, iar probioticele ar putea juca un rol pozitiv. Ideal ar fi să se poată identifica de timpuriu deficitele și să se intervină cu un tratament bine țintit, încheie passionsante.be.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet