"Guvernul României a aprobat, miercuri, 9 aprilie, în ședința de guvern, OUG care modifică art. 253 al Legii nr. 1/2011, ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 106/2014, publicată în MO nr. 238/03.04.2014. În textul aprobat de Guvern, Ministerul Educației Naționale a adus clarificări în ceea ce privește situația cadrelor didactice titularizabile, astfel că, pe de o parte, se precizează că nu există două procedee de titularizare diferite, iar pe de cealaltă parte, textul definește conceptul de "viabilitate a postului". Articolul precizează că toate cadrele didactice promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din învățământul preuniversitar în ultimii 6 ani și care sunt angajate deja pe baza contractului individual de muncă pe perioadă determinată pot fi repartizate pe perioadă nedeterminată în unitățile de învățământ unde predau", precizează un comunicat de presă al Ministerului Educației remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, decizia se ia în urma ședinței publice a inspectoratului școlar județean și numai dacă postul didactic/ catedra sunt vacante și au viabilitate.

Conceptul de "viabilitate a unui post/ unei catedre" presupune existența postului/ catedrei pe durata unui nivel de învățământ.

"Existența și necesitatea lor se stabilește de consiliul de administrație al unității de învățământ, în funcție de planurile-cadru în vigoare și de alte variabile specifice județului/ municipiului din care face parte unitatea de învățământ", susține MEN.

În acest moment, de modificările operate în art. 253 urmează să beneficieze 3.242 de cadre didactice, promovate cu minimum 7 la concursurile de titularizare din ultimii 6 ani.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, în ședința de guvern, că modificarea a fost determinată de o decizie a Curții Constituționale.

CCR a dezbătut pe 27 februarie excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 253 alin. (1) lit. a) și b) din Legea 1/2011 a educației naționale, excepție ridicată de Constantin Ștefania Sidonia în Dosarul nr. 11432/3/2012 al Tribunalului București — Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal.

"Cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art. 253 alin. (1) lit. a) și b) din Legea 1/2011 a educației naționale sunt neconstituționale. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și Tribunalului București — Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal", se arată într-un comunicat al CCR transmis joi AGERPRES.

Art. 253, declarat neconstituțional, prevede: "Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul național unic de titularizare în ultimii 3 ani, anteriori intrării în vigoare a prezentei legi, care au obținut cel puțin nota 7 și au ocupat un post/o catedră devin titulari ai școlii respective dacă: a) se certifică viabilitatea postului/catedrei; b) consiliul de administrație al școlii respective este de acord".


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și