Euro a scăzut la 1,17625 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din decembrie 2005, și s-a apropiat periculos de cotația de 1,1747 dolari, la care se tranzacționa când a fost lansată moneda euro, în urmă cu 16 ani.

Declinul vine după ce datele privind comenzile industriale noi în Germania au indicat un declin de 2,4% în noiembrie, iar rata anuală a inflației în zona euro a continuat să scadă în luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii prețurilor la energie, ajungând la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% înregistrat în luna noiembrie.

Aceasta este prima scădere a inflației în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendință se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflație.

„Investitorii cred că datele privind inflația vor spori șansele ca BCE să adopte măsuri de relaxare cantitativă la reuniunea de politică monetară din 22 ianuarie”, a apreciat economistul șef al ADM ISI, Stephen Lewis.

Economia zonei euro a înregistrat, în trimestrul patru 2014, cea mai slabă performanță din ultimul an pe măsură ce scăderea prețurilor nu a reușit să stimuleze activitatea economică, ceea ce pune noi presiuni asupra Băncii Central Europene să introducă noi stimulente, arată datele privind indicele compozit Purchasing Managers Index (PMI) publicate marți de compania britanică de analize financiare Markit.

Potrivit sondajului Composite Purchasing Managers Index (PMI), realizat de Markit, indicele care evaluează activitatea din industrie și servicii a crescut în luna decembrie 2014 până la 51,4 puncte, de la 51,1 puncte în luna noiembrie. Chiar dacă este vorba de o cifră peste nivelul de 50 de puncte, care indică o expansiune a economiei, datele pentru luna decembrie sunt sub așteptări, ceea ce sugerează că atât cererea cât și creșterea în zona euro continuă să fie slabe. Markit susține că economia zonei euro a înregistrat un avans de doar 0,1% în trimestrul patru 2014, cea mai slabă performanță din ultimul an.

„Pentru zona euro, 2014 va fi anul în care recesiunea a fost evitată la limită, însă datele slabe sugerează că nu există nicio garanție că în 2015 nu vom asista la o revenire a recesiunii”, a declarat Chris Williamson, economist șef la Markit.

„Nivelul slab al indicelui PMI din decembrie se va adăuga cererilor pentru stimulente mai agresive din partea BCE”, a adăugat Chris Williamson.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și