În octombrie 2017, o zonă în parc a fost redenumită "Place Nadia Comaneci" în onoarei eroinei de la Olipiada din 1976, care a câștigat cinci medalii olimpice (trei aur, una de argint, una de bronz), devenind cel mai tânăr sportiv medaliat cu aur și prima sportivă din istoria jocurilor Olimpice care a primit punctajul maxim! Numele ei îl găsim pe placa dedicată medaliaților cu aur, în textele dedicate evenimentului sportiv din 1976, la Muzeul eroilor olimpiadei, peste tot, ba mai mult seara, în apropierea clădirii Primăriei, pe un perete a unei clădiri, se proiecta un film documentar cu privire la istoria orașului, când s-a ajuns la anul 1976, numele și imaginea Nadiei Comăneci reprezenta evenimentul istoric al anului! Dacă până acum nu i-a făcut statuie, sunt sigur ca Montrealul o va face!

Expoziția dedicată evenimentului din 1976 prezintă istoria Parcului Olimpic de la construirea sa până în prezent. În plus față de numeroasele artefacte, expoziția include fotografii, arhive video și conținut digital interactiv. Un loc de cinste, printre eroii de la Montreal, este acordat marii noastre gimnaste Nadia Comăneci !

În prezent, “Parcul Olimpic” este un complex multifuncțional. Începând cu anul inaugurării sale în 1976, a primit peste 67 de milioane de vizitatori și a devenit, cu renumitul său tur, simbolul orașului pe plan internațional. Arena principală a rămas pentru evenimente sportive și este cea mai mare din Canada, iar unele dintre spațiile din jur și-au găsit altă utilitate.

La cei 165 de metri și un unghi de 45 de grade, turnul este considerat ca fiind cea mai înaltă construcție înclinată din lume (turnul din Pisa are o înclinație de numai cinci grade!). Parcul olimpic a fost finalizat abia în anul 1980, iar acoperișul retractabil al stadionului principal nu a funcționat niciodată. Olimpiada de Vara din 1976 a fost unul dintre momentele în care Montrealul a strălucit în fața întregii lumi.

Semnează,
Dorel Todea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet