Serviciul religios și sfințirea coroanelor de flori au fost săvârșite de către Preasfinția sa Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, în fruntea unui sobor de preoți.

"Aici la Coroieni, comemorăm jertfa supremă a celor 134 de tineri, fii ai comunei, uciși în cele două Mari Războaie Mondiale, în perioada anilor 1910 — 1950. În cele două mari conflagrații mondiale, care au schimbat cursul istoriei și harta lumii, țara noastră a desfășurat forțe impresionante. Au fost mobilizați copii, tineri și adulți, pe linia frontului sau în spatele ei, toți convinși că vor răscumpăra cu sângele lor libertatea României. Astăzi, la Coroieni, cu omenească emoție și adâncă recunoștință, cinstim memoria eroilor acestor locuri, memoria eroilor Maramureșului!" a punctat prefectul Anton Rohian.

Ceremonia s-a desfășurat în conformitate cu prevederile Regulamentului Onorurilor și Ceremoniilor. Onorul militar a fost prezentat de către militari din cadrul Batalionului 612 Artilerie Antitanc Maramureș, Inspectoratului Județean de Jandarmi "Pintea Viteazul" Maramureș și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență "Gheorghe Pop de Băsești".

Gardă la monument au stat militari care au participat la misiuni internaționale, atât în Irak și Afganistan. Fondul muzical al ceremoniei a fost asigurat de către Fanfara Municipală "Millennium Band".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și