Monumentul eroilor a fost reabilitat

Martirii au fost omagia┼úi prin ridicarea unui monument, oper─â a sculptorului Vida Geza. Monumentul a fost realizat, ├«n 1966, din lemn, iar apoi, la ├«nceputul anilor `70, cele 12 coloane au fost ├«nlocuite cu unele din piatr─â. ÔÇ×Este pentru prima dat─â ├«n 30 de ani c├ónd acest monument a fost reabilitat. Am fost ├«ntrebat de multe ori de ce ├«n comun─â nu sunt indicatoare spre monument, dar ├«mi era ru┼čine s─â le spun de ce. Monument ar─âta jalnic. Din lips─â de fonduri p├ón─â acum nu a fost posibil─â aceast─â lucrare. A costat 700.000 de lei, bani aloca┼úi din bugetul Consiliului Local ┼či 10.000 de lei pe care i-am primit de la Direc┼úia de Cultur─â din cadrul Consiliului Jude┼úean Maramure┼čÔÇŁ, a precizat Toader ┼×te┼úcu, primarul Comunei Moisei.

ÔÇ×Fac un apel c─âtre cei de la Inspectoratul ┼×colar Jude┼úean Maramure┼č s─â spun─â elevilor din ┼čcoli s─â vin─â la monument, s─â vad─â o parte din istoria Maramure┼čuluiÔÇŁ, a mai ad─âugat primarul.

Dup─â ce a fost s─âv├ór┼čit─â o slujb─â de pomenire ┼či au fost depuse coroane ┼či jerbe de flori la obeliscul de piatr─â care marcheaz─â locul de ├«nhumare al martirilor, ├«ntreaga procesiune s-a mutat la Monumentul eroilor, unde s-a t─âiat panglica ianugural─â ┼či a fost sfin┼úit de soborul de preo┼úi, ├«n frunte cu PS Justin Sigheteanul. Toat─â suflarea comunei, de la cei mai mici p├ón─â la cei mai ├«n v├órst─â, majoritatea ├«n straie tradi┼úionale au participat la s─ârb─âtoarea comunei. ÔÇ×Am venit s─â vedem ┼či noi s─â avem ce s─â povestim la nepo┼úi. ┼×tim monumentul de c├ónd eram copii ┼či ne-a durut sufletul c├ónd am v─âzut ├«n ce hal a ajuns. Acum tare bine ┼či frumos l-au f─âcutÔÇŁ, spune Grigore Pop.

ÔÇ×A fost o lucrare ampl─â, au fost restaurate coloanele, treptele, s-a f─âcut o alee pietonal─â nou─â, o poart─â maramure┼čean─â, s-au f─âcut garduri la monument, la obelisc ┼či la casa memorial─â, toate cu acela┼či model, ca s─â fie unitar. A fost ref─âcut─â funda┼úia la coloane, s-a f─âcut instala┼úia de iluminat, s-au pus floriÔÇŽ Este o lucrare reu┼čit─âÔÇŁ, a spus primarul din Moisei.

├Än semn de recunoa┼čtere pentru efortul depus la reabilitarea acestui monument, primarul a primit o diplom─â de onoare de la prefectul jude┼úului.

Citește și

loading...