Slovenia a declarat miercuri că una dintre imaginile pe care Rusia le-a folosit pentru a susține că Ucraina intenționează să detoneze o „bombă murdară” este o fotografie veche cu detectoare de fum făcută în Slovenia.

„Fotografia folosită de Ministerul rus de Externe în postarea sa pe Twitter este o fotografie ARAO (agenția slovenă de gestionare a deșeurilor nucleare) din 2010”, a confirmat miercuri pentru AFP Dragan Barbutovski, consilier al premierului sloven Robert Golob, scrie The Defense Post.

El a adăugat că imaginea a fost „scoasă din context și folosită fără știrea ARAO”.

Rusia acuză Ucraina că pregătește un atac cu o „bombă murdară” pe propriul teritoriu

Moscova a declarat luni că Ucraina aproape a terminat dezvoltarea unei „bombe murdare”, după ce ministrul rus al apărării, în apeluri cu omologii NATO, a susținut că forțele Kievului intenționau să desfășoare arma.

„Conform informațiilor pe care le avem, două organizații din Ucraina au instrucțiuni specifice pentru a crea așa-numita „bombă murdară. Această lucrare este în stadiul final”, a spus generalul locotenent Igor Kirillov într-o declarație luni.

Declarația a fost ilustrată cu o imagine postată pe Tweeter care arată presupusele „capacități” ale Ucrainei de a crea bomba murdară și includea o pungă cu presupuse deșeuri nucleare și cuvântul „Radioaktivno” (radioactiv) în slovenă.

Această imagine „a fost folosită pentru prezentări profesionale pentru publicul larg și interesat ca material explicativ” de ARAO, a declarat șeful agenției slovene Sandi Virsek într-un comunicat.

El a adăugat că obiectele din pungă erau „detectoare de fum care sunt supuse utilizării generale” și nu conțineau niciun material radioactiv enumerat de Rusia în tweetul său.

Slovenia, o fostă republică iugoslavă care a aderat la UE și NATO în 2004, are o centrală nucleară la Krsko, lângă granița cu Croația, iar toate deșeurile nucleare sunt depozitate în siguranță, potrivit ARAO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și