În Germania, de exemplu, totul se va închide de miercuri, până în prima jumătate a lunii ianuarie. Și alte state europene ar putea introduce măsuri similare, din cauza exploziei cazurilor de COVID-19.

Lucas este din Caraş-Severin, dar trăieşte de 9 ani în Renania de Nord-Westfalia. Ne spune că Germania se închide pentru câteva săptămâni. Doar iluminatul stradal va mai aminti că sunt sărbători.

Lucas, roman din Germania: „Se închide tot...nu mai e nimic deschis.”
Reporter: Tu ce vei face?
Lucas: „Cred că rămân acasă...”

Iuliana este stabilită la Leizig de 20 de ani, are soţ neamţ, şi şi-ar fi dorit să îşi viziteze părinţii la Constanta. Dar au decis amândoi să nu mai vină, pentru a-i proteja. Îi îngrijorează şi avertizările primite de la autorităţile germane.

Iuliana Știrbu, românca din Germania: „Noi avem toţi prietenii, stăm aici. acasă...”

Adrian Medrea, roman din Germania: „O să facem sărbătorile în Germania, deşi la noi era o tradiţie să venim acasă, în România, vom face întâlnire virtuală.”

Românii din Germania spun că autorităţile de acolo au o misiune mai uşoară, cât timp oamenii din comunităţi au înţeles că trebuie să se conformeze, chiar dacă e vorba de Crăciun şi Revelion. În plus, amenzile sunt uriaşe! În landurile germane, nu mai pot ieşi pe stradă după ora 22, iar vizitele la domiciliu vor fi permise doar între 24-26 decembrie, cel mult 4 musafiri şi doar membri ai familiei.

Lucas: „Amenda e 2.000 de euro pentru gazdă, până la 50.000 de euro, dacă ai mulţi invitaţi, şi apoi musafirii iau câte cel puţin 500 de euro de persoană. Vom face sărbători pe Skype!”

Iuliana Știrbu: „Am înţeles toţi că doar aşa trecem peste perioada asta”

Camelia şi Laurenţiu sunt stabiliţi în Sicilia, Italia, de mai bine de 17 ani. Şi-ar fi dorit ca în acest an să vină acasă, la rudele din Mureş şi Iaşi, dar au renunţat la acest plan.

Camelia Mariș: „Noi aşteptăm de la o zi la alta noul decret, să vedem ce restricții vor mai fi. Am înțeles că vor fi restricţii mult mai drastice, până în acest moment au spus că nu avem voie să mergem dintr-un oraş în altul, după ora 22:00 nu putem ieşi afară din casă, toţi acasă.”

Şi alţi români din Italia se tem să pornească la drum de sărbători. Îi îngrijorează incertitudinea ce planează asupra întregii Europe.

Gabriela Câmpianu: „Aici, în Italia, avem multe restricții, nici măcar nu putem sărbători sărbătorile cu prietenii. De sărbători, dorul de acasă e cel mai greu, încercăm să ne sunăm cât de des putem. Asta vom face de sărbători, sărbătorim Crăciunul şi Revelionul prin telefon”

Sunt însă şi români care îşi doresc să vină acasă. Spun că-şi doresc să fie alături de familii şi, în plus, la noi sunt măsuri mai relaxate. Terasele sunt deschise, nu sunt interdicţii de circulaţie şi pot închiria cabane pentru petreceri în familie. Mai aşteaptă însă câteva zile până vor lua o decizie finală. Toţi se tem că autorităţile ar putea închide graniţele ţărilor în care trăiesc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și