Primarul Matei Godja ne explică faptul că există un proiect de extindere şi reabilitare a reţelei de apă-canal, care se desfăşoară prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). În această situaţie, a fost semnat deja un contract de finanţare. Valoarea proiectului este de 5,4 milioane de lei. Totodată, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), există un amplu proiect de asfaltări de drumuri din comună, în valoare de 5,6 milioane de euro. Până în prezent, jumătate din bani au intrat deja în cont. Recent, prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Mara-Gutâi, autorităţile au obţinut fonduri pentru dotarea Căminului Cultural, în cadrul unui proiect de 3 miliarde lei vechi.

“Centură agricolă” în Onceşti

Însă autorităţile au în vizor şi drumurile agricole, proiect în valoare de 1,2 milioane de euro. Conform primarului Matei Godja, se doreşte realizarea unei centuri a comunei şi realizarea unui pod peste Iza. În acest fel, se va degreva DJ 186, care tranzitează Onceştiul, iar căruţele vor circula pe viitoarea centură. Proiectul a obţinut 100 puncte din 100, deci maximul posibil, astfel că autorităţile aşteaptă să primească finanţarea. Pe un alt proiect, în valoare de 70.000 de euro, depus pe GAL Mara-Gutâi, se vrea achiziţionarea unui buldoexcavator. Acesta va fi utilizat pentru deszăpezirea în regim propriu a drumurilor comunale. Practic, utilajul ar asigura necesităţile pe timp de iarnă. Însă, autorităţile nu s-au oprit aici.

“Am depus pe PNDL, un proiect de asfaltare a aproape 12 km, pe relaţia Onceşti – Coştiui, un altul pentru iluminatul public, iar altul pentru trei punţi. Am depus la CNI (n.red. – Compania Naţională de Investiţii) proiect pentru realizarea unei săli de sport şi a unei grădiniţe”, a explicat, pentru Glasul Maramureşului şi AxaNews.ro, Matei Godja, primarul comunei Onceşti.

Proiecte transfrontaliere cu “fraţii” ucraineni

Însă, Onceştiul şi-a dezvoltat serios şi relaţiile cu localităţile înfrăţite din regiune.“Am depus, împreună cu comuna ucraineană Onok, un proiect pe fonduri transfrontaliere, în valoare de 1,5 milioane euro. Dorim achiziţionarea unei maşini de pompieri, a unei ambulanţe şi a unui utilaj pentru vidanjare. Tot pe fonduri transfrontaliere am depus un proiect, împreună cu comuna Biserica Albă din Ucraina, cu care suntem înfrăţiţi, pentru supraetajarea şcolii. Vrem să facem acolo un laborator de fizică şi unul de chimie”, a spus primarul din Onceşti.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet