Cu puțin timp înainte de a decola miercuri după-amiază, ea a scris pe Twitter că delegația ei „a reiterat sprijinul nostru ferm pentru democrația din Taiwan”.

În timpul întâlnirilor cu oficialii taiwanezi, Pelosi a declarat că că dorește să fie „clar” că Statele Unite nu vor abandona Taiwanul.

„Astăzi, delegația noastră a venit în Taiwan pentru a clarifica fără echivoc că nu ne vom abandona angajamentul față de Taiwan și suntem mândri de prietenia noastră de durată”, a spus Pelosi, alături de președinta Tsai Ing-wen.

„Acum, mai mult ca niciodată, solidaritatea Americii cu Taiwan este crucială și acesta este mesajul pe care îl aducem astăzi aici”, a spus Pelosi.

Înaltul oficial american a fost decorat de președinta Taiwanului, care a spus că nu va da înapoi în fața amenințărilor militare ale Beijingului.

Vizita lui Pelosi în Taiwan a înfuriat China, care a anunțat că desfășoară „operațiuni militare” în strâmtoarea Taiwan.

Comandamentul de Est al armatei chineze a anunțat declanșarea, în noaptea de marți spre miercuri, a mai multor „operațiuni militare comune” desfășurate în jurul insulei Taiwan. Inițial, Beijingul anunțase, la scurt timp după ce Nancy Pelosi a ajuns la Taipei, că va desfășura „exerciții militare importante” și „activități de antrenament” în 6 zone maritime și spații aeriene din jurul Taiwanului.

Autoritățile de la Taiwan spun că exercițiile militare ale Chinei încalcă teritoriul său și provoacă ordinea internațională. Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că insula își va apăra ferm securitatea. Japonia și Coreea de Sud au făcut apel la dialog.

Adjunctul ministrului chinez de externe, Xie Feng, l-a convocat „de urgență” în noaptea de marți spre miercuri pe ambasadorul american la Beijing, Nicholas Burns.

Totodată, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a condamnat vizita în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, gest care încalcă grav principiul „O singură China” și suveranitatea statului chinez.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet