Actualul costum este prezentat de NASA drept „foarte diferit” de cele folosite de astronauţi în ultimele decenii pe orbita terestră, în cadrul misiunilor pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

„Costumul xEMU reprezintă primul nou costum spaţial dezvoltat de NASA după mai bine de 40 de ani. Deocamdată, totul se desfăşoară conform programului”, a declarat George Nield, fost administrator asociat pentru transporturi spaţiale comerciale în cadrul Administraţiei Aviatice Federale şi care este în prezent membru al Comitetului Consultativ al NASA pentru Siguranţă Aerospaţială.

Nield a precizat că NASA intenţionează să construiască într-o etapă ulterioară cinci costume xEMU. Unul dintre ele, ce va fi folosit de inginerii NASA pentru derularea diferitelor teste de verificare, va fi gata probabil în luna decembrie.

Principalele diferențe dintre actualele costume și cele purtate de astronauți în misiunile Apollo
Un al doilea costum va fi destinat tot pentru desfăşurarea unei serii de teste, iar al treilea va fi îmbrăcat de astronauţi în cadrul activităţilor extravehiculare desfăşurate pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Ultimele două costume din această serie de cinci vor fi folosite de astronauţii care vor păşi pe Lună în 2024, în cadrul misiunii denumite de NASA Artemis 3.

În afara acestor costume spaţiale, fiecare astronaut din cadrul programului Artemis va avea nevoie de un combinezon intern de răcire, iar NASA a finalizat primul prototip al acestui combinezon ce va fi purtat pe sub costumul spaţial. În plus, NASA trebuie să modernizeze Sistemul Portabil de Susţinere a Vieţii - „rucsacul” pe care îl poartă astronauţii în spate şi în care sunt instalate sistemele de menţinere în viaţă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet