În Bucureşti, la tarabe, comercianţii vând cireşe din Grecia. Costă între 60 şi 80 de lei kilogramul. În tot acest timp, în Călăraşi, livezile noastre sunt în pragul calamităţii.

Producătorii de fructe, pierderi între 40% şi 70% din cauza vremii
La unele soiuri, producătorii au pierderi între 40 şi 70 la sută din cauza vremii.

Bogdan Mihalache, fermier: "În momentul deschiderii florilor, am avut brumă într-o noapte, iar în a treia noapte am avut temperaturi negative. Nu au fost condiţiile de aşa manieră încât albinele să zboare".

Situaţia este îngrijorătoare şi în legumicultură. În acelaşi judeţ, vijeliile le-au distrus oamenilor solariile de roşii şi castraveţi la începutul lunii aprilie.

Autorităţile speră să-i poată despăgubi pe producătorii de fructe
Abia reuşiseră să le repare, când, în urmă cu trei zile, i-a lovit tornada. Furtunile din ultima lună i-au năruit unui tânăr, de exemplu, toată munca din ultimii trei ani.

Autorităţile locale spun, cu jumătate de gură, că-i vor despăgubi pe cei afectaţi.

Daniel Obadă, director Direcţia Agricolă Călăraşi: Din discuţiile cu preşedintele Consiliului Judeţean, nu are bani prevăzuţi pentru aşa ceva şi trebuie să ia din alte capitole. Face rectificare şi să vedem cât putem să despăgubim

Este nevoie însă de o strategie pe termen lung la nivelul întregii ţări, atrag atenţia Asociaţiile de Producători. Altfel, agricultura noastră va intra în colaps.

Din păcate, vorbim de planuri pe care autorităţile le iau în calcul doar atunci când natura se dezlănţuie şi care rămân deseori doar la stadiul de vorbe în vânt.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet