Întoarcerea copiilor în bănci ar putea duce însă, la cifre și mai alarmante, dacă nu vor fi respectate planurile de măsuri, avertizează autoritățile. Însă specialiștii atrag atenția că nu copiii sunt în pericol, ci adulții din jurul lor, care au și alte probleme de sănătate. În acest moment, aproape jumătate dintre locurile de terapie intensivă, destinate celor cu COVID-19, sunt ocupate.

Alți 1.271 de români au fost confirmați cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore, așa că numărul total al îmbolnăvirilor se ridică acum la 98.304. În același interval s-au mai stins 51 de bolnavi, iar în stare gravă, în secțiile de terapie intensivă, sunt internați 459 de pacienți.

Datele din ultimele săptămâni arată că la nivel național pandemia se menține într-un platou cu peste o mie de cazuri noi în cele mai multe dintre zile, însă în Capitală și în 12 județe tendința este de creștere.

București, Bacău, Iași, Bihor și Prahova rămân, conform ultimei analize săptămânale a celor de la Institutul Național de Sănătate Publică, principalele zone în care au apărut cele mai multe infectari.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Noi sperăm să rămânem în cele 1.500 cu alternanțe de la o zi la alta, în contextul în care respectăm aceste reguli. Dacă nu, s-ar putea să trecem și de 1500 - 2000 pe zi.″

Pe lângă pacienții aflați în stare gravă, în spitale sunt internați alți 7.137de bolnavi.

Conform legislației în vigoare, o persoană despistată pozitiv COVID-19 trebuie obligatoriu să meargă într-o unitate sanitară cel mult 48 de ore. Apoi, dacă nu are simptome și nu vrea să rămână internată, va merge în izolare. Autoritățile vorbesc însă de câteva mii de pesoane care nu au fost cuprinse încă în nicio anchetă epidemiologică, deși testele pe care le-au făcut au arătat că sunt infectate cu SARS-CoV-2. Prin urmare, nu sunt în spitale, dar nici în izolare sau în carantină.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Refacerea acestor anchete din urmă și cred că în 2-3 săptămâni vor fi gata. Rămâne să se regăsească și ceilalți care în perioada vidului legislativ nu au beneficiat de o anchetă epidemiologică. Specificația OMS este că la 6 zile de la depistarea prin test sau de la primele simptome, contagiozitatea devine mai mică, 14 zile fiind acea perioadă pe care o avem și noi pentru vindecare. Dacă nu are simptomatologie. Dacă are, se retestează.″

Până acum, în România, 41.002 de persoane au fost declarate vindecate. Alte peste 12.000 au fost externate, fără simptome, la 10 zile de la internare, fără a avea însă un test negativ.

Pe de altă parte, spitalele și Direcțiile de Sănătate Publică rămân în atenția Ministerului Sănătății. Sunt peste 30 de anchete ale corpului de control în unitățile sanitare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și