„Ce pot să vă spun e că fiecare localitate, fiecare focar, fiecare transmitere este urmărită îndeaproape, la nivelul Ministerului (n.r – Sănătății) și la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență. Fiecare comunitate are o manifestare, fiecare comunitate are un focar, fiecare localitate are o transmitere locală mai ușoară sau mai accentuată. Din acest motiv, după cum ați putut vedea și dumneavoastră, avem și un număr de cazuri diferit în fiecare localitate. Majoritatea românilor au înțeles mesajul, iar Noaptea de Înviere a fost o noapte liniștită, o noapte de suflet, o noapte în care fiecare dintre noi am avut speranță. Au fost și comunități, cum ați arătat și dumneavoastră, unde lumea a înțeles într-un alt mod să respecte regulile. Țin să menționez că, în funcție de respectarea acestor reguli, vom avea și viitorul acestei pandemii. Un viitor care poate însemna un vârf lent, cum spuneam, pe care o să îl vedem la 7 – 10 zile după Sărbătorile Pascale, sau poate fi un vârf ascuțit, care se poate prelungi, cu o creștere a numărului de cazuri spre 15.000 și chiar mai mult. În aceste condiții, fiecare localitate, mă repet, va fi evaluată și se vor lua măsurile necesare”, a afirmat Nelu Tătaru, citat de G4media.ro

Ministrul a subliniat că „va fi o creștere a numărului de cazuri”, dar nu neapărat una „exponențială”.

„Nu neapărat exponențială, dar va fi o creștere. Vom avea și un număr de decese. Gândiți-vă că avem 248 de pacienți internați în terapie intensivă, o parte dintre ei pe suport ventilator, și atunci comorbiditățile care există la acești pacienți pot duce și la deces. Vom avea o creștere – față de ieri avem o creștere cu 328 de cazuri, avem și 17 decese în plus – dar, mă repet, nu este acea creștere să vedem o dublare de la o zi, la alta. Încă avem o creștere lentă, pe care trebuie să o menținem în acest ritm, pentru a putea păstra și o activitate normală în unitățile spitalicești, a nu pune presiune în unitățile de primire urgențe și nici pe corpul medical sau pe aparatura existentă”, a spus Nelu Tătaru.

Întrebat despre situația de la Tulcea, unde cartierul Bendea din orașul Babadag a fost plasat în izolare totală, el a explicat: „Sunt niște anchete epidemiologice în desfășurare. În funcție de rezultatul acestor anchete și de manifestarea populației civile de acolo, luăm în calcul și alte măsuri. Încă suntem în perioada de creștere a numărului de cazuri, suntem pe pantă ascendentă, deci nu putem vorbi de o relaxare. Vorbim efectiv de menținerea unor măsuri și chiar dacă de suplimentarea lor, dacă nu se înțelege în acel cartier că momentu este unul dificil”.

„Fiecare focar este analizat separat. Sunt anchete epidemiologice în desfășurare. În măsura în care aceste anchete ne arată un pericol iminent, luăm și măsuri suplimentare”, a mai spus ministrul Sănătății.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet