Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) Maramureş a efectuat, în cursul ultimului an, şapte controale ale clădirilor-monument istoric. În urma acestor controale au fost depistate mai multe nereguli. Mai exact, la capitolul execuţia lucrărilor, proprietarii au efectuat, fără autorizaţie de construire, modificări ale construcţiilor, prin crearea unor goluri sau desfiinţări ale elementelor structurale ale clădirilor. În aceste cazuri, au fost dispuse oprirea lucrărilor şi efectuarea unor expertize tehnice care să stabilească mă- surile de intervenţie necesare. Controalele au mai sos la iveală faptul că uneori Cartea tehnică a Construcţiei lipseşte, la fel cum nu există nici decizia de numire a unui responsabil cu urmărirea în timp a construcţiilor.

„Referitor la construcţiile ilegale depistate în judeţul Maramureş, preşedinţii consiliilor judeţene, primarii şi organele de control din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene au obligaţia să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcţii în cadrul unităţilor lor administrativ-teritoriale şi, dacă este cazul, să aplice sancţiuni sau să se adreseze instanţelor judecătoreşti şi organelor de urmărire penală, după caz”, a explicat Inspectoratul de Stat în Construcţii Maramureş.

În ultimii trei ani, ISC Maramureş a efectuat 126 de controale privind execuţia unor lucrări de construcţii fără autorizaţii de construire. Investitorii sau executanţii acestor lucrări au fost sancţionaţi contravenţional.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet