Fata de vechiul tarif, consumatorii vor plati cu 15% mai mult. In schimb, pentru canalizare, maramuresenii care au contract cu Vital vor plati cu 42% in plus, ceea ce in suma bruta inseamna 3,44 lei. Pe noua factura de apa care va fi eliberata dupa 1 Mai, pretul total al serviciilor/mc va fi de 7,78 de lei, spre deosebire de 6, 18 de lei, cat se plateste in momentul de fata.

Desi decizia are un impact direct asupra bugetului catorva sute de mii de maramureseni, ea nu a fost data publicitatii. In mod firesc, pana la aceasta ora, hotararea ar fi trebuit transmisa beneficiarilor.

Cu mai putin de 24 de ore inaintea punerii sale in aplicare, noul pret la apa si canalizare nu este afisat nici macar pe siteul societatii. Spre exemplu, cand a fost stabilita ultima majorare de pret a serviciilor, schimbarea pretului si noile tarife au fost publicate pe siteul societatii cu 7 luni inainte de intrarea in vigoare. Probabil, omul de la IT doarme.

Anul trecut, a avut loc o adevarata discutie legata de majorarea anuala a pretului apei. Parerile pro si contra au fost intretinute de primarul Catalin Chereches, care a insistat pe nefirescul acestei situatii.

„Cetatenii Municipiului Baia Mare platesc in fiecare an tot mai mult pentru serviciile Vital, si a venit momentul sa punem piciorul in prag, eu si Consiliul Local. O reducere de 20%, spre exemplu, a tarifelor la serviciile de distributie la apa-canal n-ar insemna o suma foarte mare la nivelul societatii, dar pentru familiile cu probleme financiare ar fi un ajutor semnificativ – nu ma refer la persoanele juridice, doar la persoanele fizice”, spunea in 29 aprilie 2014 edilul baimarean.

Sageti s-au trimis catre directorul de atunci al societatii, Geza Gasparik, care la cateva zile si-a dat demisia. In locul sau a fost numita Alexandrina Bancos. Pretul serviciilor la apa-canal nu au mai urcat, dar nici nu au scazut cu 20% in 2014. Acum, acestea vor urca cu 25,8%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și