Ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeana, pe care ar fi trebuit sa le primeasca inainte de Craciun, au ajuns la ei abia luni. E bine si asa - spun sarmanii - care s-au bucurat ca macar acum au ce manca.

Bucuria este mare pentru un copil cand isi vede mama ca vine acasa cu sacosele pline de mancare. Femeia trebuie sa hraneasca trei suflete, iar vara trecuta culegea si vindea fructe sa aiba ce le pune pe masa. Acum, insa, traieste doar din ajutorul social.

La Cavnic, in Maramures, ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeana ar fi trebuit sa ajunga inainte de sarbatori, insa oamenii nevoiasi le-au ridiciat abia luni.

Reporter: Ce n-ai mancat de mult timp?
Fata: Carne.

Pofta de carne ar putea sa si-o potoleasca daca se multumeste cu putinele conserve de vita si porc pe care le-a primit de la Uniunea Europeana. Pe langa acestea, orice pachet contine ulei, malai, faina, orez, zahar si paste fainoase.

In Cavnic, aproape 1.400 de suflete traiesc in saracie.

Reporter: Ce ti-ai dori sa mananci?
Fata: Biscuiti.
Reporter: De care biscuiti?
Fata: Cu crema.
Reporter: Cand ai mancat ultima data?
Fata: Nu mai stiu.

"Acestea sunt binevenite, deoarece avem dificultati. Sunt locuri de munca mai putine, deoarece a fost centru minier si oamenii o duc mai greu decat altadata", a spus Vladimir Petrut, viceprimarul din Cavnic.

Beneficiarii acestui program social sunt cei cu venituri foarte mici, somerii si persoanele cu handicap. In prezent, doua milioane 400 de mii de romani pot primi sprijin comunitar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și