Potrivit unui comunicat al Rețelei Naționale a Muzeelor, transmis miercuri AGERPRES, evenimentul din acest an aduce mai multe surprize la București. "Dacă până acum, publicul s-a bucurat de oferta culturală a muzeelor, a organizațiilor culturale, a asociațiilor și a galeriilor de artă, derulate în diverse zone și spații neconvenționale sau în curțile și sălile de expunere ale muzeelor, anul acesta Rețeaua Națională a Muzeelor din România va fi mai mult decât un promotor al evenimentului și un furnizor de servicii complementare pentru public", fiind prezentă cu un proiect curatorial complex — un concept original "muzeul în continuă transformare".

Conform sursei citate, noul concept de muzeu va fi lansat oficial în perimetrul extins al Nod Makerspace, la două luni după Noaptea Muzeelor, dar va debuta chiar pe 20 mai cu o expoziție dedicată diferitelor tipuri de locuire în Bucureștiul ultimilor 70 de ani.

"Proiectul curatorial va fi dezvoltat în parteneriat cu Simina Bădică (curator), cu o echipă de experți independenți și cu Asociația VIRA. Potrivit lui Dragoș Neamu, manager proiect, RNMR și inițiatorul Nopții Muzeelor în România, proiectul a fost "gândit ca un muzeu care expune pe măsură ce își dezvoltă un nou conținut și colectează obiecte pentru o nouă temă sau destinație — poate deveni oricând un Muzeu al Muzicii Rock sau un Muzeu al Comunismului". "Pentru a-l înțelege mai bine, va trebui să îl poziționați între muzeul clasic și cel al unui spațiu alternativ pentru experimentare și contact cu mediul creativ", spune Neamu.

Și pentru că dialogul devine tema centrală a poveștii propuse de Noaptea Muzeelor la această ediție, el va putea fi extins și în primul "spațiu — cafenea" al evenimentului.

"Cafeneaua" va funcționa în perioada premergătoare Nopții Muzeelor, 15 — 19 mai, în cadrul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi", acesta dorindu-se a fi "spațiul perfect pentru a facilita un dialog inspirațional și constructiv între muzeografi și public, care este invitat să acceseze spațiul și să nu ezite în a oferi sugestii de implicare în dinamica unui muzeu", în care cei interesați se vor putea "întâlni cu lectura, cu proiecțiile despre viața muzeelor" și vor "putea socializa la o cafea și în preajma deliciilor branduite și inventate special pentru eveniment de către artizani ce țin în viață micile bresle gastronomice locale".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și