În 28 august, un comunicat al poliției anunța decesul lui Emanuel: „Din primele cercetări efectuate de polițiștii care au intervenit la accidentul mortal produs azi pe D.J.185, pe raza localității Bârsana, au constatat următoarele: un autoturism, condus de o femeie din localitate, care a semnalizat regulamentar intenția de a intra în curtea imobilului, a intrat în coliziune cu o motocicletă, al cărei conducător s-a angajat în depășire neregulamentară. În urma impactului, persoana de pe motocicletă, un tânăr de 25 de ani, din judetul Iași, a decedat. Verificările efectuate au stabilit că acesta nu deținea permis de conducere și că, în momentul producerii accidentului, nu purta cască de protecție”.

Prietenii lui Emanuel spun despre cel dispărut că era un băiat bun, harnic și se pricepea la reparat motoare. Le aduceau la el la reparat, iar uneori îi cereau să se ocupe și de vânzare. Și nu înțeleg de ce îi ia Dumnezeu pe băieții buni. „Avea boala asta cu motocicletele, n-aveai cum să-l oprești. Dacă reușea să vândă repede motocicleta, astăzi Emanuel trăia” – recunoaște un prieten apropiat. Și prietenii și unii localnici nu înțeleg de ce conducătoarea auto, nici cumnatul ei sosit la locul accidentului, nu i-au acordat primul ajutor lui Emanuel. O filmare scurtă, dar cu mare impact emoțional, îl arată pe tânăr chircit în șanț, gemând de unul singur. S-a stins după circa o oră de la impact.

Acuze de alterare a probelor de la accident, verificate sub coordonarea de șefului Serviciului Rutier Maramureș

Bârsana pare acum împărțită în două tabere inegale. O parte s-a solidarizat cu șoferița care le e consăteancă și merg pe varianta „mortul e de vină” și „nu are rost să dezgropăm morții”. Altă parte cere să se facă dreptate și fiecare dintre cei implicați să plătească pentru ce a greșit. Ce reproșează aceștia. Dincolo de neacordarea primului ajutor, ei văd ca nefirească apariția cumnatului ei – agent de poliție în Sighet – la cinci minute de la producerea accidentului, îmbrăcat în civil. Nu pare ceva acuzabil: fiind în civil, a venit să vadă ce e cu ruda aflată la necaz. De aici încolo, acuzațiile sunt mai grave, iar conducerea IPJ Maramureș „a dispus efectuarea cu celeritate a unor verificări punctuale, coordonate de seful Serviciului Rutier Maramureș, privind modul de gestionare a intervenţiei poliţiştilor la accidentul din Bârsana”.

Pe scurt, iată câteva acuze aduse agentului de poliție, cumnatul șoferiței:

- a alterat din probe, dispunând mutarea mașinii în afara carosabilului (deși nu era de serviciu sau în misiune) și chiar încercând să șteargă urmele de frânare lăsate pe asfalt de cauciucurile motocicletei
- a determinat martori să facă declarații neconforme realității, în contradicție cu ce au povestit înainte celor prezenți

Există și nemulțumiri legate de modul de gestionare a intervenţiei poliţiştilor la accidentul din Bârsana:

- s-a cercetat sau nu dacă șoferița s-a asigurat înainte de a efectua virajul la stânga?
- de ce echipa de anchetă a venit abia la trei ore de la producerea accidentului și decesul victimei, pentru a face cercetări la fața locului?

„Da, nu avea carnet de conducere, nici cască de protecție. Pentru asta Emanuel trebuia să plătească, dar nu cu viața. După cum și șoferița trebuie să plătească, dacă se confirmă că nu s-a asigurat regulamentar înainte de a vira spre curtea casei sale. Nu vrem cercetări pe pile sau pe principiul s-o lăsam așa, că băiatul nu era de aici și era sărac, n-are familia bani de mers prin tribunal. Vrem dreptate!” – spune un alt prieten. Deocamdată niciunul nu vrea să-și decline numele, căci se tem că – dacă se mușamalizează cazul -, agentul de poliție își poate pune în aplicare amenințarea că îi va lăsa pe toți fără carnet (dacă e adevărată susținerea lor că a existat această amenințare). Oricum, există un interes maxim față de rezultatul verificărilor dispuse de conducerea IPJ Maramureș în acest caz.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și