Din acest sistem vor participa și România și Bulgaria, deși cele două state nu sunt încă membre ale spațiului Schengen.Sistemul va înregistra informații cu privire la intrarea, ieșirea, precum și refuzul intrării pentru cetățenii din țări terțe care traversează frontierele externe ale Spațiului Schengen.

Noul sistem de intrare/ieşire va contribui la:

reducerea timpului necesar pentru verificările la frontieră şi îmbunătăţirea calităţii acestor verificări, prin calcularea automată a şederii autorizate pentru fiecare călător;
asigurarea identificării sistematice şi fiabile a persoanelor care depăşesc termenul legal de şedere;

consolidarea securităţii interne şi a luptei împotriva terorismului, permiţând autorităţilor de aplicare a legii accesul la istoricul călătoriilor.
Noile reguli de intrare în Spațiul Schengen au fost adoptate, luni, de Consiliul Uniunii Europene.

„Un control strict al frontierelor noastre externe este esenţial pentru buna funcţionare a spaţiului Schengen. Sistemul de intrare/ieşire va contribui la îmbunătăţirea controalelor la frontierele externe, la o mai bună identificare a persoanelor care depăşesc termenul legal de şedere şi la consolidarea luptei împotriva terorismului”, a declarat Andres Anvelt, ministrul de Interne al Estoniei.

Consiliul UE şi Parlamentul European trebuie acum să semneze regulamentul adoptat. După semnare, textul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE şi va intra în vigoare în 20 de zile. Noul sistem ar trebui să fie operaţional până în anul 2020.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și