Luni au murit în Italia 349 de oameni din cauza coronavirusului, un bilanț ușor ameliorat față de duminică, când au fost 368.

În total, în Italia au murit până acum 2.158 de oameni, în timp ce în China, țara cea mai afectată și unde numărul de îmbolnăviri este de 80.880, s-au înregistrat, în mai bine de două luni și jumătate, 3.213 decese.

Bilanțul anunțat luni în Italia indică o creştere de 19,3% a deceselor. Dintre aceste decese, 1.420 au fost înregistrate numai la Milano şi împrejurimi, în regiunea Lombardia.

Cu o rată de 462,8 îmbolnăviri la un milion de locuitori, Italia cunoaște însă cel mai accelerat fenomen de răspândire a bolii. Luni au fost confirmate încă 3.233 de cazuri, ceea ce ridică numărul total de îmbolnăviri din Italia la 27.980. Este pe locul 2 în lume, după China, iar în prezent sunt la terapie intensivă în Italia 1.851 de pacienți.

În Lombardia a fost chemat de urgență fostul director al Protecției Civile, un specialist în gestiunea dezastrelor, pentru a construi, a pune la punct un nou spital. Foarte probabil va fi amenajat la periferie, în zona expozițiilor.

Vezi video la finalul articolului.


Tot în nordul Italiei, un infirmier a reușit să filmeze într-un spital. Imaginile arată un sistem sanitar solicitat la maximum, cu bolnavi care erau intubați inclusiv pe holuri.

Sunt multe astfel de imagini cu un puternic impact emoțional care au început să circule pe internet cu scopul de a-i sensibiliza pe cetățeni și de a-i convinge că situația trebuie luată în serios. Asta, pentru că există și acum oameni care nu cred în dimensiunea acestei urgențe. Nici din presă, dar nici din surse guvernamentale ori internaționale.

Recent, primarul din Treviso a trimis un mesaj video cetățenilor, nemultumit de atitudinea lor și a promis că vor fi intensificate controalele. Și a făcut asta pentru că există în continuare - nu doar la Treviso -, în ciuda măsurilor adoptate, oameni care încearcă să păcălească autoritatile sau cărora pur și simplu nu le pasă.

Peste 6.000 de oameni au fost denunțați de autorități pentru că au încălcat decretul.

Luni dimineață, ministrul transporturilor din Italia a semnat un decret prin care izolează practic insula Sicilia de restul țării. Nu vor mai fi curse navale de pasageri către insulă, ci doar comerciale. Singura variantă de legătură rămân două curse aeriene care vor lega Palermo de capitala Italiei, de Roma.

Guvernul a emis și un nou decret cu măsuri economice, care are scopul de a ajuta familiile afectate, industria, dar și sistemul sanitar. 25 de miliarde de euro vor fi împărțite spre diferite sectoare în încercarea de a relansa economia grav afectată de această epidemie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și