La intalnirea din cabinetul reprezentantului Guvernului Romaniei in teritoriu au participat: Besarab Serhyi – prim-vicepresedinte al Administratiei de Stat al Regiunii Ivano-Frankivsk, Vyshyvaniuk Vasyl – consul onorific al Ungariei in Ucraina in regiunea Ivano-Frankivsk, Ostrovskyi Roman – seful Agentiei de Stat Anticoruptie (regiunea Ivano-Frankivsk) si Nicolai Mesaros – consilier pentru Relatii Externe cu Romania din partea Administratiei de Stat al Regiunii Ivano-Frankivsk.

Temele principale de discutie au fost legate de colaborarea economica intre judetul Maramures si regiunea Ivano-Frankivsk, cooperarea in ceea ce priveste realizarea podului rutier peste Tisa, proiecte comune protectie a mediului, sanatate si invatamant in zona de frontiera romano-ucraineana.

„Vreau sa va informez ca in aceasta perioada relatiile economice dintre cele doua regiuni, Maramures si Ivano-Frankivsk, sunt in beneficiul Ucrainei, din punctul de vedere al importurilor si al exporturilor catre si dinspre Romania. Astazi, Maramuresul se dezvolta economic pe industria lemnului. In acest context, pentru noi, este extrem de importanta relatia cu Ucraina, cu regiunea dumneavoastra.

Una din problemele care apar insa in aceste relatii economice este lipsa unei legaturi directe intre Maramures si regiunile Transcarpatia si Ivano-Frankivsk. Ocolirea pe la Halmeu, sau chiar prin Suceava, cresc mult costurile de transport. Apoi mai este problema celor 20 de kilometri de drum dificil de la punctul de trecere al frontierei din Halmeu inspre Ucraina.

Avem insa oportunitatea de a realiza acest Pod Rutier cu patru benzi peste raul Tisa, care sa lege, practic, cele doua drumuri nationale, cel romanesc si cel ucrainean si sa contribuie la dezvoltarea economica a celor doua regiuni si sa intindem o mana de ajutor catre societatile comerciale (atat romanesti cat si ucrainene) care desfasoara activitati de import/export in zona. In acest moment, Podul Rutier peste Tisa este la faza in care proiectarea si executia, pe partea romaneasca, sunt cuprinse in bugetul Romaniei.

Totodata Guvernul Romaniei considera ca este foarte importanta partea economica pentru cele doua state vecine si aceste colaborari, aceste intalniri de lucru, trebuie sa aiba o finalitate concreta” a declarat prefectul Anton Rohian.

„Va multumesc foarte mult, domnule prefect, pentru intelegerea pe care o manifestati vizavi de cele ce se petrec astazi in Ucraina, acest conflict din estul tarii noastre, si sa stiti ca asa se explica intarzierile in anumite activitati bilaterale.

As vrea sa mentionez faptul ca revitalizarea relatiilor noastre, pe componentele economice, sociale, culturale si in domeniul sanatatii, este extrem de importanta. Din ce inteleg cred ca va trebui sa acceleram putin colaborarea intre cele doua regiuni pe domeniul silvic – forestier pentru a veni in sprijinul firmelor ce activeaza in acest domeniu.

Eu sunt sigur ca acest Pod Rutier va rezolva problema fluxului rutier si va contribui la schimburile economice – comerciale intre regiunile noastre si va asigur de tot sprijinul nostru. Asta, chiar daca dumneavoastra v-ati implicat mult mai mult in aceasta problema si ati facut deja pasi extrem de importanti in ceea ce inseamna realizarea acestui proiect”, a precizat Besarab Serhyi – prim-vicepresedinte al Administratiei de Stat al Regiunii Ivano-Frankivsk.

Citește și

Comentarii