Programul, denumit MUSCULAR, operat de NSA în colaborare cu agenția omoloagă din Marea Britanie, Government communications headquarters (GCHQ), permite serviciilor de informații să culeagă date din fibra optică folosită de giganții informatici, conform unor documente citate de publicația americană. Potrivit The Washington Post, care a intervievat și o serie de responsabili, MUSCULAR este o parte secretă a programului PRISM care permite NSA să colecteze date folosind ordine judecătorești adresate societăților de internet.

Un document din 30 ianuarie 2013 citat de ziarul american arată că circa 181 de milioane de date fuseseră colectate la acea dată, într-un interval de 30 de zile — de la metadate privind e-mailuri, care indicau cine a trimis și primit mailuri și când, până la documente text, audio sau video.

Aceste interceptări operate de NSA ar fi avut loc în afara SUA, prin intermediul unui furnizor de rețele de telecomunicații al cărui nume nu a fost dezvăluit, par să indice documentele evocate de Washington Post. Un grafic sugerează de asemenea că interceptarea s-ar fi produs chiar între site-urile de internet și serverele delocalizate ale Google. Potrivit cotidianului, acțiunea în afara SUA ar permite NSA să aibă mai multă libertate de mișcare decât în țară, unde sunt necesare decizii judecătorești pentru operațiunile sale.

Contactați de AFP, NSA, Google și Yahoo nu au oferit reacții. Potrivit cotidianului american, Yahoo și Google au dat asigurări că nu au autorizat niciodată un astfel de acces la datele utilizatorilor lor.

Întrebat în legătură cu relatările din Washington Post, șeful NSA, generalul Keith Alexander, a declarat că nu este la curent cu publicarea acestor informații, dar că i se par a fi incorecte. "După cunoștința mea, o astfel de activitate nu a avut loc niciodată", a subliniat el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet