Conform Legii pomiculturii, legea nr. 348/2003, republicată în anul 2008, „defrişarea plantaţiilor de pomi şi arbuşti fructiferi de interes comercial aparţinând persoanelor fizice sau juridice se face numai în baza autorizaţiei de defrişare eliberate de direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, şi are scop statistic”.

Mai mult, condiţiile minime pentru autorizarea defrişării plantaţiilor pomicole sunt destul de restrictive: ”plantaţia prezintă goluri şi pomi uscaţi în proporţie de 60%, se află în declin şi prezintă infecţii provocate de micoze, bacterii, viruşi, a căror combatere nu se justifică economic, au durată normală de funcţionare expirată iar în cazurile când se solicită defrişarea plantaţiilor de nuc şi de castan comestibil în masiv, cererea de defrişare va fi însoţită de documente privind expertiza tehnică efectuată de un institut de cercetare-dezvoltare pentru agricultură sau de staţiunea de cercetare-dezvoltare pomicolă din zonă”.

Sancţiunile pentru nerespectarea acestor prevederi legale sunt şi ele foarte dure şi sunt, de asemenea, prevăzute de lege: „Defrişarea fără autorizaţie a plantaţiilor de pomi fructiferi, indiferent de forma de proprietate, cu o suprafaţă mai mare de 0,5 ha, sau a plantaţiilor de arbuşti fructiferi cu o suprafaţă mai mare de 0,2 ha, precum şi a nucilor sau a castanilor comestibili, indiferent de sistemul de cultură, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei”.

Conştiincioşi sau de frica amenzilor, tot mai mulţi maramureşeni depun cereri la DADR Maramureş pentru a-și tăia nucii din curţi.

„În anul 2015 am avut 27 de cereri pentru nuci şi în anul 2016, până la ora actuală am avut 23 de asemenea cereri. Pentru castani nu am avut nicio cerere”, au precizat reprezentanţii DADR Maramureş.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și