Potrivit OMS, numărul cazurilor de cancer va crește cu aproximativ 70% în următoarele două decenii. Cele cinci tipuri de cancer cel mai frecvent diagnosticate în 2012 la bărbați au fost cancerul pulmonar, de prostată, de colon, de rect, de stomac și de ficat, în timp ce la femei, cele mai frecvente au fost cazurile de cancer de sân, de colon, de rect, de col uterin și de stomac.

Per ansamblu, în același an 2012, cele mai multe decese cauzate de cancer au fost cele provocate de cancerul pulmonar (1,59 milioane de decese), de cancerul la ficat (745.000 decese), de cancerul de stomac (723.000 decese), de cancerul colorectal (694.000 decese), de cancerul de sân (521.000 decese) și de cancerul esofagian (400.000 de decese).

De asemenea, aproximativ 30% din decesele cauzate de cancer au avut la bază cinci factori principali de risc, comportamentali și dietetici: un indice de masă corporală crescut, consumul redus de fructe și legume, lipsa exercițiilor, fumatul și consumul de alcool.

Fumatul este cel mai important factor de risc, fiind cauza a aproximativ 20% dintre decesele cauzate de cancer și a circa 70% din decesele provocate de cancerul pulmonar.

În țările cu venituri medii și mici, infecțiile virale sunt responsabile pentru circa 20% din decesele provocate de cancer. Spre exemplu, virusul hepatitei B (HBV), virusul hepatitei C (VHC) și anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV) cresc riscul de a dezvolta cancer hepatic sau de col uterin, iar infecția cu HIV este responsabilă, la rândul său, pentru un risc crescut de cancer de col uterin.

Îmbătrânirea este un alt factor fundamental în dezvoltarea cancerului. Cercetătorii au observat o creștere dramatică a incidenței cancerelor odată cu înaintarea în vârstă, foarte probabil din cauza acumulării riscurilor de a dezvolta diferite tipuri de cancer de-a lungul vieții, combinată cu faptul că mecanismele de refacere ale organismului tind să își piardă din eficacitate.

În ceea ce privește repartizarea geografică, peste 60% din noile cazuri de cancer apar în Africa, Asia, America Centrală și America de Sud, regiuni unde se înregistrează 70% din decesele cauzate de cancer la nivel mondial.

De asemenea, potrivit OMS, se estimează că numărul de cazuri de cancer pe an va crește de la 14 milioane în 2012 la 22 de milioane în următorii 20 de ani.

Termenul generic de "cancer" — amintește OMS — se aplică unui grup mare de boli care pot afecta orice parte a corpului. Una dintre trăsăturile caracteristice ale cancerului este proliferarea rapidă a celulelor canceroase, care pot invada alte părți ale corpului și se pot extinde la alte organe. Cancerul este atunci în faza metastazelor, acestea fiind, de altfel, principala cauză de deces a bolnavilor de cancer.

Cancerul apare dintr-o singură celulă, iar transformarea unei celule normale într-o celulă tumorală este un proces în mai multe etape. Ulterior, există, de obicei, o evoluție spre o leziune precanceroasă și apoi spre o tumoare malignă, amintește OMS.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și