În prima lună a anului, s-au înregistrat trei infracţiuni de omor, depăşindu-se astfel numărul de crime produse în anul precedent în Maramureş.

# Şef de post, ucis cu sânge rece

În 4 ianuarie, şeful de post din Vişeu de Jos, Gheorghe Nistor, în vârstă de 48 ani, a fost ucis cu sânge rece. Principalii suspecţi sunt fraţii Tomoiagă, de 31 şi 22 ani, care, se pare, au tăbărât peste agent în postul de poliţie, unde i-au aplicat acestuia trei lovituri de cuţit, una în zona cervicală şi alte două în zona toracică. Istoricul conflictelor pare a fi mai lung, cei doi fiind cunoscuţi drept certaţi cu legea. Asasinatul ar fi venit la scurt timp după ce şeful de post “şi-a permis” să îl amendeze pe unul din ei. De asemenea, sursele pomeneau atunci de încălcarea controlului judiciar de către cei doi fraţi. La acel moment s-a vorbit şi despre dispariţia pistolului pe care îl deţinea victima şi a 12 cartuşe. Cert este faptul că cei doi suspecţi au fost depuşi după gratii.

# Un fiu şi-a omorât în bătaie tatăl

În data de 19 ianuarie, s-a înregistrat o nouă crimă în Maramureş, de această dată în Baia Sprie. Un bărbat în vârstă de 40 ani şi-a ucis în bătaie propriul tată, în vârstă de 74 ani. Necropsia a confirmat leziunile traumatice suferite de victimă. Se pare că problemele au început în momentul în care a decedat soţia bătrânului. Cei doi obişnuiau să consume băuturi alcoolice împreună, iar pe acest fond, tânărul obişnuia să îşi agreseze părintele. În plus, agresorul avea ordin de restricţie să se apropie de fosta soţie şi de copilul lor, tocmai din cauza faptului că bea des. Conform deciziei instanţei, pârâtul era obligat să urmeze un tratament pentru dezalcoolizare, respectiv şedinţe de consiliere psihologică. Şi în acest caz, agresorul a ajuns după gratii.

# Un tată şi-a înjunghiat mortal fiul

În data de 24 ianuarie, a urmat un nou caz, infracţiunea de omor înregistrându-se în Săpânţa. Un bărbat în vârstă de 62 ani şi-a înjunghiat mortal propriul fiu. Se pare că familia a tăiat porcul, după care, cu toţii, au consumat băuturi alcoolice. În jurul orei 04.00 dimineaţa, a izbucnit un conflict între un bărbat în vârstă de 62 ani şi un nepot. Unul din băieţii vârstnicului, în vârstă de aproximativ 30 ani, a încercat să aplaneze conflictul, însă bătrânul i-a înfipt cuţitul în piept. Firesc, şi în acest caz, autorul faptei reprobabile a fost încarcerat de oamenii legii.

# Crimă oribilă la Sighetu Marmaţiei

Ultimul caz înregistrat în Maramureş s-a produs în urmă cu câteva zile, în data de 14 mai, în Sighetu Marmaţiei. Un bărbat în vârstă de 27 ani şi-a ucis tatăl, iar pe mama sa a băgat-o în spital. Întreaga grozăvie a avut loc în după amiaza zilei de duminică. Bărbatul a tăbărât asupra propriilor părinţi cu un ciocan. Pe tată l-a ucis, iar pe mamă a rănit-o grav. Autorul oribilei fapte are 27 ani şi este cel mai mic frate din cei patru. Se pare că acesta a fost plecat la muncă în străinătate şi s-a întors de curând în ţară. Victima avea 68 ani şi muncise ca electrician la CFR. Atacatorul şi-a lovit părintele care i-a dat viaţă cu o ferocitate ieşită din comun. Conform rechizitorului, acesta a aplicat numeroase lovituri cu un ciocan în zona capului, atât tatălui, cât şi mamei, acţiuni care au avut drept urmare moartea victimei şi punerea în primejdie a vieţii persoanei vătămate. În cauză s-a dispus expertizarea medico-legală psihiatrică a agresorului, pentru a se stabili dacă a avut sau nu discernământ. Mama sa a fost transportată la Spitalul Judeţean Baia Mare, suferind trei fracturi craniene, fiind ulterior operată. Interesant este faptul că, spun unele surse, tânărul fusese externat de curând din spital, pe semnătură.

# Creştere semnificativă faţă de anul precedent

Practic, în 2017, se constată o creştere a numărului de crime în Maramureş, faţă de anul precedent, fapt confirmat de statistică. Şi ne aflăm doar în luna mai a anului. Distribuţia pe sexe ori pe medii este similară. “În anul 2016, la fel ca în anul 2015, au fost înregistrate două infracţiuni de omor, una în mediul urban şi una în mediul rural. Victimele au fost o femeie şi un bărbat, iar în ambele cazuri autorii au fost bărbaţi. Referitor la infracţiunea de tentativă la omor, în anul 2016 au fost înregistrate şapte cazuri, cinci dintre acestea în mediul urban şi două în mediul rural. Tendinţa faţă de 2015 este de scădere”, a declarat pentru Glasul Maramureşului Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Maramureş.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet