Cu toate acestea, autorii subliniază faptul că este vorba numai despre un studiu "observațional" și nu vor fi trase "concluzii finale", mai ales că unii factori (cum ar fi dieta sau obișnuința de a consuma alcool) nu au fost luate în considerare, acestea putând avea impact asupra rezultatului.

Prin studierea răspunsurilor furnizate de circa 36.000 de britanici cu vârste de peste 40 de ani, care au răspuns la chestionare de sănătate între anii 1994 și 2006, cercetătorii au descoperit, deloc surprinzător, că în cazurile studiate, un consum mare de alcool a fost legat de un risc crescut de deces.

Și cu cât consumul a fost mai mare, riscul de a muri de cancer a fost mai semnificativ, chiar și atunci când consumul săptămânal total de alcool nu a depășit valoarea maximă recomandată în Marea Britanie, 14 unități pe săptămâna pentru femei și 21 pentru bărbați.

Această recomandare a fost revizuită ulterior în jos pentru bărbați, cărora li s-a recomandat să nu depășească nici ei 14 unități pe săptămână.

O unitate corespunde unei cantități de opt grame de alcool sau de 25 de mililitri de băuturi spirtoase sau o jumătate de halbă de bere sau o jumătate de pahar de vin.

Prin implicarea activității fizice, cercetătorii au descoperit că supra-riscul de deces din rândul consumatorilor de alcool s-a diminuat sau uneori a fost anulat la cei care practică cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau intensă pe săptămână.

Cu toate acestea, la cei care nu ating acest prag de efort fizic, riscul de deces a rămas în strânsă corelație cu cantitatea de alcool consumată.

Un total de 150 de minute de activitate fizică pe săptămână este durata recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru îmbunătățirea sănătății și pentru prevenirea obezității, a bolilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer.

"Rezultatele noastre reprezintă un argument suplimentar în favoarea rolului activității fizice în promovarea sănătății populației, chiar și în prezența unor comportamente mai nesănătoase", au relevat cercetătorii în studiul condus de profesorul Emmanuel Stamatakis de la Universitatea din Sydney.

Printre factorii care pot modifica riscul de deces, fără să fie legați neapărat de activitatea fizică, se numără obișnuința de a consuma alcool, precum și modificările de comportament cu privire la consum din timpul derulării studiului, a atras atenția Kevin McConway de la Open University din Marea Britanie.

Profesorul Matt Field de la Universitatea din Liverpool consideră că persoanele deja bolnave este probabil să fie mai puțin active decât cele sănătoase, ceea ce poate denatura, de asemenea, rezultatele cercetării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și