O CARTE, DUMINICA: „alte maşini şi-un fotograf amator” de Violeta Anciu
Știri Sighet247.ro: O CARTE, DUMINICA: „alte maşini şi-un fotograf amator” de Violeta Anciu

Autoarea ne oferӑ o culegere de poezii despre dragoste şi despӑrţire, despre înstrӑinare şi urӑ, despre iertare şi nostalgii care dor: „spune-mi, îti mai aminteşti cine eşti / în partea mea de vinӑ / şi prin partea mea de timp ?”

O CARTE, DUMINICA: „alte maşini şi-un fotograf amator” de Violeta Anciu Violeta Anciu ne ia, pentru început, „en français”, prima poezie din volum fiind „par-dessus le marché”. În afara titlului, restul „curge” în româneşte, terminându-se cu o inversare de sens care dӑ o notӑ de originalitate acestei poezii de deschidere: „sӑ-mi dicteze poezia cum sӑ mӑ scrie / strofӑ cu strofӑ şi vers dintr-un univers!”.

Lucrurile se complicӑ imediat, fiindcӑ suntem informaţi cӑ: „nu ştiu şi nu am înţeles ce este poezia. / doar sӑ o trӑiesc / lӑsând-o sӑ mӑ trӑiascӑ / sӑ mӑ consume”.

Merg mai departe prin volum şi dau de versurile: „dintre toate sârmele întinse / am rufele cele mai murdare.” Aici apare problema apartenenţei: ori sârmele (doar cele întinse) sunt personificate şi bune gospodine, spalӑ şi rufe printre altele, dar, deh...nu prea le spalӑ bine, fiind, dintre toate rufele, cele mai murdare. Tot în legӑturӑ cu problema apartenenţei ar mai putea fi o scӑpare: primul cuvânt sӑ fie „printre” în locul lui „dintre”. Atunci ne-am uşura puţin fiindcӑ nu putem cere unei gospodine sӑ fie perfectӑ. Printre atâtea rufe întinse pe sârme, ale cuiva trebuie sӑ fie cele mai murdare, nu?

Violeta Anciu inventeazӑ cuvinte. O poezie are titlul „eaua”. Adicӑ un fel de declinare nemaiîntâlnitӑ a pronumelui „ea”. Oricum, la aceastӑ scriitoare imaginaţia e o prezenţӑ continuӑ, iar de multe ori rezultatele sunt remarcabile. Mie mi-a plӑcut strofa: „dimineţile din palma / ce scuturӑ firimiturile / când termini de mestecat frigul / şi nu mai rӑmân decât cojile umezite de rouӑ.”

Autoarea ştie sӑ transmitӑ tristeţea unor clipe de fericire pierdutӑ: „dӑ-mi un pahar de fericire / sӑ uit cӑ nu mai vreau sӑ simt” şi terminӑ poezia astfel: „dacӑ vii fӑrӑ sӑ ştii sӑ pleci / când timpul cade-n formӑ cubicӑ aici.”.

Timpul de obicei trece, cade, se scurge. Acum cade în formӑ cubicӑ, dar pânӑ ajunge în forma cea nouӑ, sӑ ne amintim ce bine se întreba Eminescu în „Atât de fragedӑ”: „Unde te duci? Când o sӑ vii?”

Merg mai departe cu cititul şi gӑsesc o poezie numitӑ „degetul lui Toma”. Dar partea mai complicatӑ apare ceva mai jos de titlu, unde scrie „dedicat Unei Simone”.

Nu mi-e foarte clar cum se poate dedica un deget unei Simone (scrie „dedicat”, deci e vorba de deget, nu „dedicatӑ”, adicӑ o poezie de dragoste – sau de ce-o fi ea – adresatӑ unei Simone. Dar nici fata asta nu-i oricine, fiindcӑ în dedicaţie se spune clar: „Unei Simone”.

Tot în acest loc unde nu ştim ce se dedicӑ, un deget sau o poezie, dar ştim cui, „Unei” deosebite Simone. Ultimele douӑ versuri: „iar mama n-a vrut sӑ mӑ nascӑ / pânӑ nu şi-a spӑlat pӑrul.” Prima tentaţie a fost sӑ mӑ întreb ce-i cu asta, dar am gӑsit, cred, rӑspunsul; igiena înainte de toate!

Poezia „ude pe sârmӑ” (e ceva cu sârmele astea în carte!) ne spune despre momentul „când întunericul / se duce // în frunzele / la nord de tatӑl meu.”

De ce trebuia pus articolul hotӑrât la „frunze”, e ceva neclar. Sau poate e pus pentru a scӑdea din valoarea poeziei, care are, în afara acelei exprimӑri nereuşite, un lirism pe care-l subliniez cu plӑcere.

Fiecare se crede ce vrea în lumea asta, unii se cred mari şi tari, alţii – puţini, ce-i drept – spun cӑ au „...picioarele în lumi diferite / şi stau cu mâinile în nopţile roşii”

...iar eu întreb: serios?

Sӑ mai aflӑm câte ceva de pe la vecini. „într-o camerӑ obscurӑ / abia mai poţi vedea / cum vecinul primeşte zilnic bileţele / pe care le aruncӑ // fӑrӑ a le citi.”

Concluzia nu poate fi decât una singurӑ. Nu-i frumos sӑ te uiţi la vecini, mai ales cӑ ei în afarӑ de a arunca bileţele necitite pot avea o serie de alte activitӑţi.

Alţi semeni de-ai noştri „...îşi ţin umbrele / pe trotuar în coji de seminţe,”. Ştim cӑ stӑm prost cu bunul-simţ şi unii aruncӑ seminţele pe trotuar... Îmi trece supӑrarea la ultima strofӑ: „în faţa mea un copil / rӑsuflӑ / în baloane de sӑpun.”

Violeta Anciu ne relevӑ întunericul (pe care-l percepem ca un mediu în care nu se întâmplӑ nimic, sau, dacӑ se întâmplӑ ceva, e mai mult de rӑu decât de bine) jucӑuş şi

A început războiul economic dintre SUA și Turcia
BÂRSANA - Se circulă bară la bară în zona Mănăstirii Bârsana
REPUBLICA `DRAGNEA` - Nou șef interimar al Jandarmeriei este din Teleorman
Spunem sau nu La mulți ani! de 15 august?
FOTO: SIGHET - Autoturism plin cu țigări de contrabandă, depistat de polițiștii de frontieră pe o stradă din localitate
Adormirea Maicii Domnului - semnificațiile sărbătorii
METEO - Vremea în Maramureș pentru miercuri, 15 august
În 16 august donare de sânge la Sighet
Ecaterina Andronescu cere demisia lui Dragnea și a premierului Dăncilă
Baza sportivă din Şomcuta Mare a fost inaugurată LA STANDARDE EUROPENE. În Sighet, paragină
Măsuri de fluidizare a traficului în punctele de frontieră în minivacanța de Sfânta Maria
SIGHET - Invitație la Hramul Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”
FOTO - Pod rutier, prăbușit în Italia. Presa vorbește de zeci de morți
PERICOL - Pietoni în stare de ebrietate pe drumurile publice
Tăuţii Măgherăuş - Percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane cercetate pentru înşelăciune
Scandal la Spitalul Borșa din cauza declarațiilor jignitoare ale unui medic la adresa protestatarilor din Diaspora
Pelerinaje la mănăstirile din Maramureș de Sfânta Mărie
MAREA BRITANIE - Un român a distrus 5 case noi cu un excavator, pentru că nu și-a primit salariul
VIDEO: CALIFORNIA - Un avion de mici dimensiuni aterizează pe o autostradă, în mijlocul mașinilor
Klaus Iohannis, declarații referitoare la intervenția jandarmilor la protestul din 10 august
Deși reabilitat recent, DN 18B Târgu Lăpuș – Cășeiu are nevoie de reparaţii
METEO – Află cum va fi vremea în Maramureș marți, 14 august 2018
De ce a ieşit lumea în stradӑ ?
PRIMUL MECI AL VERII – Zimbrii băimăreni de la CSM Știința i-au învins pe cei de la ACS Tomitanii Constanța, scor 67-5
MARAMUREȘ - METEO pentru următoarele două săptămâni, intervalul 13 – 26 august 2018
Aeroportul Internațional Maramureș: Se caută agenți de securitate aeroportuară
Șapte vagoane ale unui marfar au căzut în gol după ce un viaduct s-a rupt
CĂPUŞE! – 36 cazuri de Boala Lyme, într-un an, în Maramureş
IEUD – Fiii satului, întâlnire de Sfânta Maria. Află programul evenimentului
JANDARMINERIADA - Turiști israelieni coborâți cu forța din taxi și bătuți de jandarmi. Ambasada Israelului a protestat oficial
Doi tineri reținuți pentru furturi din lăcaşuri de cult din mai multe judeţe
BĂUT LA VOLAN - 1.50 mg/l alcool pur în aerul expirat este recordul acestui weekend la alcoolemie în Maramureș
Plângere penală pe numele lui Carmen Dan și Speranța Cliseru, după mitingul diasporei
Fostul militar din Legiunea Străină, care a înjunghiat un bodyguard în Baia Mare, a fost arestat
FOTO - Mașini căutate în Germania și Italia, oprite la vama Petea