Știri Sighet247.ro: O CARTE, DUMINICA: ʺEseuri despre sinucidereʺ de Nicolae Iuga

O nouӑ carte al cӑrei autor este Nicolae Iuga nu poate fi privitӑ altfel decât ca un nou moment de împlinire spiritualӑ. De data aceasta, avem prilejul sӑ citim despre o problemӑ extrem de serioasӑ, pe care n-o putem ignora, nu ne putem face cӑ nu existӑ, cӑ n-auzim mai tot timpul de astfel te triste finaluri de vieţi eşuate: sinuciderea.

O CARTE, DUMINICA: ʺEseuri despre sinucidereʺ de Nicolae Iuga De la început mesajul cӑtre cititor e clar: ʺCartea de faţӑ nu este o colecţie de predici gӑunoase împotriva sinuciderii, [...] pe de altӑ parte, cititorul nu va gӑsi nici apologia sinuciderii, chiar dacӑ argumentele unor filosofi prezintӑ exaltat acest ultim gest funest al omului ca pe o manifestare supremӑ a libertӑţii fiinţei umane.ʺ

Sunt prezentate câteva pӑreri despre sinucidere pe care le-au avut unii dintre marii filosofi ai lumii. Scoţianul David Hume era convins cӑ ʺDacӑ ar fi ceva criminal sӑ dispui de propria ta viaţӑ, atunci şi încercarea de a prelungi viaţa printr-un comportament prudent, împotriva voinţei Providenţei, ar fi un gest la fel de criminal [...].ʺ

Totuşi, Providenţa ne-a dat şi instinctul de conservare, dorinţa de a supravieţui. A aştepta sӑ ţi se întâmple orice, oricând, fӑrӑ a încerca sӑ treci mai departe prin – şi aşa – scurta viaţӑ, mi se pare inadmisibil pentru omul înzestrat cu gândire. (H.P.)

Friederich Nietzsche este ironic: ʺGândul la sinucidere este o consolare puternicӑ, te poate face sӑ treci cu bine peste o noapte proastӑ.ʺ

De la ironie, filosoful german trece la un registru grav şi extrem de serios. El subliniazӑ cӑ existӑ un drept de a lua viaţa (în rӑzboi, sau pentru a executa pe cineva condamnat la moarte), dar a interzice bolnavilor incurabili sӑ se sinucidӑ este ʺun act de cruzimeʺ.

În cartea lui Nicolae Iuga gӑsesc şi pӑrerea lui Jean-Paul Sartre, care susţinea cӑ în rӑzboi nu existӑ victime inocente din moment ce oamenii au aprobat rӑzboiul, deci trebuie sӑ suporte şi consecinţele. Oare pe Sartre, a cӑrui viaţӑ s-a întins şi peste cele douӑ rӑzboaie mondiale, l-a consultat cineva dacӑ Franţa sӑ participe sau nu la ele?

În ʺDemoniiʺ, un celebru personaj al lui F.M. Dostoievski se sinucide doar pentru a-şi demonstra ʺcӑ dispune de o libertate absolutӑʺ şi N. Iuga ia sub ʺlupaʺ sa filosoficӑ romanul, trecând cu comentariile extrem de exacte şi la alte personaje celebre din literatura rusӑ.

Moartea, sinuciderile, condamnӑrile la moarte sunt prezentate şi dezbӑtute pe larg şi sub diferite abordӑri în cartea lui Nicolae Iuga. Un mare filosof antic, Socrate, dupӑ condamnarea sa la moarte îi consoleazӑ pe adepţii sӑi spunându-le ʺsӑ nu fie trişti, atâta vreme cât noi nu ştim dacӑ moartea este un lucru bun sau rӑu.ʺ

Existӑ lucruri mai îngrozitoare decât moartea, susţinea atenianul: ʺ...nu de moarte trebuie sӑ fugim, ci de ticӑloşieʺ.

Trecând la o altӑ sferӑ de abordare a problemei sinuciderii, deplasatӑ de la om la animal, interesant şi documentat, aşa cum face întotdeauna, autorul spune cӑ dacӑ hrana lemingilor (nişte rozӑtoare) e insuficientӑ, iar dacӑ spaţiul lor de convieţuire e închis, lemingii bӑtrâni se aruncӑ în mare, cu alte cuvinte, se sinucid. Micuţul animal nu cunoaşte ʺconceptul sinucideriiʺ, deci – spune autorul mai departe - ʺvom rӑmâne la înţelesul sinuciderii ca un gest conştient şi voluntar specific umanʺ.

Eu am mari îndoieli cӑ în lumea animalӑ sinuciderile sunt acte inconştiente. Faptul cӑ nu putem comunica decât gestual şi limitat cu lumea vie neumanӑ, nu-i un argument pentru a susţine cӑ noi, oamenii, ştim ce facem, animalele, o fac, dar nu ştiu sau nu înţeleg ce fac.

Autorul trece mai departe în cartea sa ajungând la terorismul atât de greu de oprit azi, la diferenţele dintre creştinii care ar face orice pentru a-şi salva viaţa, la teroriştii sinucigaşi pentru care viaţa poate fi oricând o pierdere nesemnificativӑ.

N.Iuga, inspirându-se în expunerea sa şi din cuvântul bisericii creştine despre sinucidere, aratӑ cӑ boala e datӑ tot de Dumnezeu. Admiţând cӑ vindecarea prin efort omenesc e o acţiune îndreptatӑ împotriva divinitӑţii, atunci – subliniazӑ autorul - nici sinuciderea n-ar mai trebui sӑ fie condamnabilӑ.

Altӑ problemӑ extrem de interesantӑ pe care o gӑsesc în carte este cum trebuie diferentiaţi martirii, cinstiţi şi azi, veneraţi chiar, de sinucigaşii de rând. Rӑspunsul conclusiv dat este cӑ, indiferent de suferinţele îndurate, n-avem dreptul sa ne luӑm viaţa singuri, din moment ce nu noi ne-am dat-o.

Cele douӑ biserici creştine, ortodoxӑ şi catolicӑ, au concepţii diferite despre utilitatea slujbelor fӑcute defuncţilor sinucigasi. Dacӑ la ortodocşi nu se concepe slujbӑ de înmormântare fӑcutӑ în astfel de situaţii, la catolici se fac asemenea slujbe, deoarece ʺmortul nu mai poate fi pedepsit de cӑtre oameni, pentru cӑ el se aflӑ deja la judecata lui Dumnezeu.ʺ E drept, adaugӑ autorul,

S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, cu un bilet de 7,30 lei. Numerele câștigătoare
„Maimuţe cu o minge!” - Titlul mondial al Franţei, însoţit de derapaje rasiste
Dacă refuzi un loc de muncă, pierzi ajutorul social. Află ce spun primarii din Maramureș
Primăria București a refuzat să autorizeze protestul românilor din diaspora de pe data de 10 august a.c.
România, trimisă în judecată de Comisia Europeană pentru legile privind combaterea spălării banilor
ATENȚIE! Noile reglementări legislative referitoare la pașapoarte vor intra în vigoare începând de mâine
Crește, iar, prețul gazelor. Cât va plăti în plus populația
ONCEȘTI - De astăzi se poate admira cea mai mare poartă maramureşeană din România
Angajații Serviciului de Probațiune Maramureș au intrat grevă
O statuie gigant a lui Jeff Goldblum, instalată în Londra pentru a celebra 25 de ani de la premiera Jurassic Park
Poliţiştii maramureșeni au recuperat peste 10 000 de lei sustraşi dintr-o locuinţă
Sighetu Marmaţiei, Baia Sprie, Borşa şi Vişeu de Sus - Șase permise de conducere reținute și cinci certificate de înmatriculare retrase
Fetița unei românce, împușcată în brațele mamei, la Roma
METEO - Vremea în Maramureș pentru joi, 19 iulie
Furturi soluţionate de poliţiştii sigheteni
BÂRSANA - Prinşi în flagrant de poliţişti în timp ce transportau cu autoturismul doi căpriori vânaţi ilegal
FOTO: CRĂCIUNEŞTI - Un TIR plin cu bolțari s-a răsturnat pe marginea șoselei
Dezintoxicarea – prioritatea priorităților în România
Ce mai face C.L. Baia Mare şi o întrebare pentru C.L. Sighet
Arestări în masă în clanul Casamonica, cea mai temută grupare mafiotă din Roma
VIDEO - Cher și Meryl Streep s-au sărutat la premiera filmului „Mama Mia! Here We Go Again”
Datoriile persoanelor fizice mai vechi de la 31 decembrie 2017 ar putea fi şterse de către ANAF
Maramureșul, pe locul 23 în țară la examenul de Titularizare
MADE ÎN ROMÂNIA - Angajat al Drusal spală pubele în fântâna arteziană din centrul vechi al Băii Mari
Lansare de carte - „Ziarul Sfatul” din Sighet (1918-1919)
Episcopul Maramureșului și Sătmarului va fi prezent la Mănăstirea „Sf. Ilie” din Dragomireşti
METEO – Află cum va fi vremea în Maramureş miercuri, 18 iulie 2018
SOARELE LUI DE TREN! - Locomotiva Trenului Soarelui Baia Mare - Mangalia s-a defectat
DOCUMENTAR VIDEO - „Țara neurnită”, sub marca „În Premieră”, episod filmat în comuna Botiza, Maramureș
MARAMUREŞ – 212 profesori sunt așteptați la examenul de Definitivat
FOTBAL JUNIORI - Academia Minerul organizează o selecție pentru completarea loturilor de jucători U19 și U17
Guvernul alocă 2,4 milioane de lei pentru înlăturarea efectelor negative ale inundațiilor pe drumurile județene
Modificarea genetică a bebelușilor, permisă „din punct de vedere moral”
FOTO&VIDEO: Baia Mare - O mașină a ars ca o torță, în mijlocul străzii
Viorica Dăncilă, convocată pe mâine la Cotroceni