O CARTE, DUMINICA: „Trei” de Erika Mӑrginean, Silviu Mӑcrineanu şi Marius Dobrin
Știri Sighet247.ro: O CARTE, DUMINICA: „Trei” de Erika Mӑrginean, Silviu Mӑcrineanu şi Marius Dobrin

La gala „Corbilor albi” i-am vӑzut şi i-am cunoscut pe cei trei. Apoi, citindu-le cartea de faţӑ, i-am îndrӑgit.

O CARTE, DUMINICA: „Trei” de Erika Mӑrginean, Silviu Mӑcrineanu şi Marius Dobrin Ei vin din trei zone diferite ale ţӑrii: Erika Mӑrginean din Transilvania, Silviu Mӑcrineanu din Dobrogea, iar Marius Dobrin din Oltenia. Cu toţii au ceva în comun: empatia faţӑ de cel de altӑ limbӑ maternӑ, de altӑ confesiune religioasӑ, de altӑ culturӑ. La „Corbii Albi” şi-au gӑsit locul unde se pot manifesta din plin. De data aceasta, au scris o carte, un triptic – trec peste sensul pictural al cuvântului – literar din care îi putem înţelege mai bine pe ei, ne putem înţelege mai bine şi pe noi şi putem fi mai toleranţi cu cei de lângӑ noi care, chiar dacӑ vorbesc altӑ limbӑ, pe care nu o înţelegem, nu neapӑrat au ceva cu noi.

La deschiderea aceasta faţӑ de „ceilalţi”, fiecare din cei trei autori a luat „startul” diferit. Erika Mӑrginean este din Târgu Mureş, deci a avut contact permanent cu cele douӑ limbi, românӑ şi maghiarӑ. Are şi a avut colegi români şi maghiari şi, din câte am vӑzut, se descurcӑ admirabil în ambele limbi. Silviu Mӑcrineanu trӑieşte în cea mai eterogenӑ şi cea mai fascinantӑ zonӑ a ţӑrii, acolo unde buna înţelegere şi toleranţa, sub toate aspectele ei, sunt la ele acasӑ. Marius Dobrin, este un oltean cu un nume de famile la care orice om rezoneazӑ auzindu-l. Lui Marius îi place teatrul, face criticӑ de teatru şi a vӑzut şi scris despre multe spectacole jucate la Cluj de actorii maghiari. Sӑ vi-i prezint acum pe cei trei.

Erika Mӑrginean îşi aminteşte de anii copilӑriei, când l-a cunoscut pe Jóska, responsabilul cu aprovizionarea. „Ce era de admirat la el, era acel tic nervos de a-şi sӑlta pantalonii cu coatele strânse peste cureaua pantalonilor, cu o mişcare semicircularӑ, trӑgându-şi simultan cu simţ de rӑspundere şi zgomotos şi nasul de Depardieu.”

Sau, de anii când mânca prin cine mai ştie pe unde, prin locuri cu mulţi copii ca şi ea „pâine udatӑ cu apӑ şi presӑratӑ cu zahӑr (ce delicatesӑ!)[...]”.

Redactor la publicaţii din Târgu Mureş, Erika Mӑrginean ia atitudine în faţa jurnaliştilor TV, aflaţi, întotdeauna, în cӑutarea senzaţionalului cu orice preţ. „Interviurile” luate la înmormântarea handbalistului Marian Cozma, autoarea le considerӑ a fi „O iniţiativӑ absolut imbecilӑ [...] sӑ iei declaraţii „la cald”, de la participanţii înlӑcrimaţi, sӑ-i pui sӑ vorbeascӑ cu vocea gâtuitӑ de emoţie!. Sӑ cauţi senzaţionalul cu orice preţ, chiar exploatând durerea, tragedia, necazul altuia, de dragul ratingului!”

Spiritul civic, dorinta de dreptate pentru oameni, sunt alte frumoase atribute ale acestei inimoase Erika Mӑrginean, care bine zice cӑ „...nimeni nu adoptӑ oamenii strӑzii, nu se fac ONG-uri, asociaţii, nu vin strӑinii ca sӑ-i ia în braţe, ca pe câinii vagabonzi.”

Fӑrӑ îndoialӑ, Erika are o uşurinţӑ uşor observabilӑ în mânuirea cuvintelor. Despre unul din oamenii din redacţie, scrie: „Mike îşi vede de treabӑ. Arӑ netu, tasteazӑ cu disperarea omului de pe peronul gӑrii când îi pleacӑ trenul de sub nas.”

Silviu Mӑcrineanu este, fӑrӑ îndoialӑ, un cetӑţean al lumii. Şansa l-a ajutat sӑ aibӑ parte de o repartizare, dupӑ terminarea facultӑţii, în Dobrogea unde, îşi aminteşte, „am gӑsit aici o lume şi mai surprinzӑtoare, unde românii convieţuiau în bunӑ înţelegere cu tӑtarii, puţinii turci rӑmaşi, machidonii, lipovenii, grecii, armenii, şi alte naţii. Biserici ortodoxe, bisericӑ greacӑ, bisericӑ catolicӑ, bisericӑ armeneascӑ, biserici de rit vechi, geamii şi moschei.”

Dobrogea, locul cu „cӑsӑtorii mixte de toate felurile, musulmani devenind naşi de ortodocşi, ortodocşii la nunţi de musulmani, o verişoarӑ de-a mea cӑsӑtoritӑ cu un lipovean, eu însumi cӑsӑtorit cu o machidoancӑ”.

Silviu Mӑcrineanu ştie cum trebuie fӑcutӑ apropierea interetnicӑ. Îşi aminteşte de anii când pe câteva zile în familii de români locuiau copii maghiari şi invers, copii români erau cazaţi şi îngrijiţi în familii de maghiari. Atunci „copiii maghiari şi români se jucau împreunӑ, legau prietenii, elementul de neîncredere nu putea sӑ mai fie aşa de puternic.”

Cu mândrie, autorul recunoaşte: „S-ar putea ca detaşarea şi interesul cu care i-am privit întotdeauna pe cei de o altӑ etnie decât a mea, sӑ aibӑ ceva rӑdӑcini şi în perioada sus pomenitӑ”.

Silviu Mӑcrineanu merge mai departe cu plӑcutele amintiri ale copilӑriei, povestindu-ne despre o vizitӑ la MAT (denumirea mai veche a Vinalcoolului, subliniazӑ autorul). Se umplea cu vin alb sau roşu un bazin cam cât o piscinӑ de 25m lungime. Când era umplut, inginerul spunea ce vin se face în acel moment. Apoi se rӑsturnau „nişte saci cu prafuri

Întâlnirea cu fiii satului - Codicele de la Ieud
Cine este doctorița din Borșa care a jignit Diaspora într-o postare pe Facebook?
SĂCEL - Șase migranți ilegali din India, prinși de poliție
SIGHET - Circulație restricționată în weekend cu ocazia Festivalului Medieval și a Galei Folk
EFECTELE ÎNCĂLZIRII GLOBALE - Ce ne așteaptă în următorii 4 ani?
Elveţia şi Federaţia Rusă, preferate de firmele din Maramureş pentru exporturi
Primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț (PSD), cere demisia lui Liviu Dragnea și a Guvernului
Şase bombardiere ruseşti, interceptate în apropierea României de avioanele de luptă ale Royal Air Force
Madonna împlinește 60 de ani
Meciul Halep - Tomljanovic, întrerupt în ultimul set, din cauza ploii
METEO – Află cum va fi vremea în Maramureş joi, 16 august 2018
Democrația noastră hâdă
6.300 de someri in Maramures, la sfarsitul lui iulie 2018
TĂUȚII DE SUS – Un șofer a intrat cu mașina într-un cap de pod
Atelierul meșterilor din România Unită, la Valea Stejarului
Alerte de furtună şi posibile inundaţii în Maramureş, inclusiv în Sighet
A început războiul economic dintre SUA și Turcia
FOTO - În sfârșit, Scaunul hidos din giratoriu are o utilitate: Se poate fuma și bea bere stând pe tronul Împăratului Roșu!
BÂRSANA - Se circulă bară la bară în zona Mănăstirii Bârsana
REPUBLICA `DRAGNEA` - Nou șef interimar al Jandarmeriei este din Teleorman
Spunem sau nu La mulți ani! de 15 august?
FOTO: SIGHET - Autoturism plin cu țigări de contrabandă, depistat de polițiștii de frontieră pe o stradă din localitate
Adormirea Maicii Domnului - semnificațiile sărbătorii
METEO - Vremea în Maramureș pentru miercuri, 15 august
În 16 august donare de sânge la Sighet
Ecaterina Andronescu cere demisia lui Dragnea și a premierului Dăncilă
Baza sportivă din Şomcuta Mare a fost inaugurată LA STANDARDE EUROPENE. În Sighet, paragină
Măsuri de fluidizare a traficului în punctele de frontieră în minivacanța de Sfânta Maria
SIGHET - Invitație la Hramul Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”
FOTO - Pod rutier, prăbușit în Italia. Presa vorbește de zeci de morți
PERICOL - Pietoni în stare de ebrietate pe drumurile publice
Tăuţii Măgherăuş - Percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane cercetate pentru înşelăciune
Scandal la Spitalul Borșa din cauza declarațiilor jignitoare ale unui medic la adresa protestatarilor din Diaspora
Pelerinaje la mănăstirile din Maramureș de Sfânta Mărie
MAREA BRITANIE - Un român a distrus 5 case noi cu un excavator, pentru că nu și-a primit salariul