Știri Sighet247.ro: O CARTE, DUMINICA: „Trei” de Erika Mӑrginean, Silviu Mӑcrineanu şi Marius Dobrin

La gala „Corbilor albi” i-am vӑzut şi i-am cunoscut pe cei trei. Apoi, citindu-le cartea de faţӑ, i-am îndrӑgit.

O CARTE, DUMINICA: „Trei” de Erika Mӑrginean, Silviu Mӑcrineanu şi Marius Dobrin Ei vin din trei zone diferite ale ţӑrii: Erika Mӑrginean din Transilvania, Silviu Mӑcrineanu din Dobrogea, iar Marius Dobrin din Oltenia. Cu toţii au ceva în comun: empatia faţӑ de cel de altӑ limbӑ maternӑ, de altӑ confesiune religioasӑ, de altӑ culturӑ. La „Corbii Albi” şi-au gӑsit locul unde se pot manifesta din plin. De data aceasta, au scris o carte, un triptic – trec peste sensul pictural al cuvântului – literar din care îi putem înţelege mai bine pe ei, ne putem înţelege mai bine şi pe noi şi putem fi mai toleranţi cu cei de lângӑ noi care, chiar dacӑ vorbesc altӑ limbӑ, pe care nu o înţelegem, nu neapӑrat au ceva cu noi.

La deschiderea aceasta faţӑ de „ceilalţi”, fiecare din cei trei autori a luat „startul” diferit. Erika Mӑrginean este din Târgu Mureş, deci a avut contact permanent cu cele douӑ limbi, românӑ şi maghiarӑ. Are şi a avut colegi români şi maghiari şi, din câte am vӑzut, se descurcӑ admirabil în ambele limbi. Silviu Mӑcrineanu trӑieşte în cea mai eterogenӑ şi cea mai fascinantӑ zonӑ a ţӑrii, acolo unde buna înţelegere şi toleranţa, sub toate aspectele ei, sunt la ele acasӑ. Marius Dobrin, este un oltean cu un nume de famile la care orice om rezoneazӑ auzindu-l. Lui Marius îi place teatrul, face criticӑ de teatru şi a vӑzut şi scris despre multe spectacole jucate la Cluj de actorii maghiari. Sӑ vi-i prezint acum pe cei trei.

Erika Mӑrginean îşi aminteşte de anii copilӑriei, când l-a cunoscut pe Jóska, responsabilul cu aprovizionarea. „Ce era de admirat la el, era acel tic nervos de a-şi sӑlta pantalonii cu coatele strânse peste cureaua pantalonilor, cu o mişcare semicircularӑ, trӑgându-şi simultan cu simţ de rӑspundere şi zgomotos şi nasul de Depardieu.”

Sau, de anii când mânca prin cine mai ştie pe unde, prin locuri cu mulţi copii ca şi ea „pâine udatӑ cu apӑ şi presӑratӑ cu zahӑr (ce delicatesӑ!)[...]”.

Redactor la publicaţii din Târgu Mureş, Erika Mӑrginean ia atitudine în faţa jurnaliştilor TV, aflaţi, întotdeauna, în cӑutarea senzaţionalului cu orice preţ. „Interviurile” luate la înmormântarea handbalistului Marian Cozma, autoarea le considerӑ a fi „O iniţiativӑ absolut imbecilӑ [...] sӑ iei declaraţii „la cald”, de la participanţii înlӑcrimaţi, sӑ-i pui sӑ vorbeascӑ cu vocea gâtuitӑ de emoţie!. Sӑ cauţi senzaţionalul cu orice preţ, chiar exploatând durerea, tragedia, necazul altuia, de dragul ratingului!”

Spiritul civic, dorinta de dreptate pentru oameni, sunt alte frumoase atribute ale acestei inimoase Erika Mӑrginean, care bine zice cӑ „...nimeni nu adoptӑ oamenii strӑzii, nu se fac ONG-uri, asociaţii, nu vin strӑinii ca sӑ-i ia în braţe, ca pe câinii vagabonzi.”

Fӑrӑ îndoialӑ, Erika are o uşurinţӑ uşor observabilӑ în mânuirea cuvintelor. Despre unul din oamenii din redacţie, scrie: „Mike îşi vede de treabӑ. Arӑ netu, tasteazӑ cu disperarea omului de pe peronul gӑrii când îi pleacӑ trenul de sub nas.”

Silviu Mӑcrineanu este, fӑrӑ îndoialӑ, un cetӑţean al lumii. Şansa l-a ajutat sӑ aibӑ parte de o repartizare, dupӑ terminarea facultӑţii, în Dobrogea unde, îşi aminteşte, „am gӑsit aici o lume şi mai surprinzӑtoare, unde românii convieţuiau în bunӑ înţelegere cu tӑtarii, puţinii turci rӑmaşi, machidonii, lipovenii, grecii, armenii, şi alte naţii. Biserici ortodoxe, bisericӑ greacӑ, bisericӑ catolicӑ, bisericӑ armeneascӑ, biserici de rit vechi, geamii şi moschei.”

Dobrogea, locul cu „cӑsӑtorii mixte de toate felurile, musulmani devenind naşi de ortodocşi, ortodocşii la nunţi de musulmani, o verişoarӑ de-a mea cӑsӑtoritӑ cu un lipovean, eu însumi cӑsӑtorit cu o machidoancӑ”.

Silviu Mӑcrineanu ştie cum trebuie fӑcutӑ apropierea interetnicӑ. Îşi aminteşte de anii când pe câteva zile în familii de români locuiau copii maghiari şi invers, copii români erau cazaţi şi îngrijiţi în familii de maghiari. Atunci „copiii maghiari şi români se jucau împreunӑ, legau prietenii, elementul de neîncredere nu putea sӑ mai fie aşa de puternic.”

Cu mândrie, autorul recunoaşte: „S-ar putea ca detaşarea şi interesul cu care i-am privit întotdeauna pe cei de o altӑ etnie decât a mea, sӑ aibӑ ceva rӑdӑcini şi în perioada sus pomenitӑ”.

Silviu Mӑcrineanu merge mai departe cu plӑcutele amintiri ale copilӑriei, povestindu-ne despre o vizitӑ la MAT (denumirea mai veche a Vinalcoolului, subliniazӑ autorul). Se umplea cu vin alb sau roşu un bazin cam cât o piscinӑ de 25m lungime. Când era umplut, inginerul spunea ce vin se face în acel moment. Apoi se rӑsturnau „nişte saci cu prafuri

MACABRU: BORŞA - Cadavrul unui bărbat, găsit la marginea unei păduri
NOUTĂȚI PRIVIND FĂPTUITORUL CRIMEI DE LA CUPROM - Anchetatorii susțin că ucigașul Esterei nu are mai mult de 16 ani
Tânăr reţinut de poliţişti după ce a produs un accident de circulaţie şi a părăsit locul faptei
VIDEO - Un sighetean supărat că în fața Primăriei Sighet este o groapă adâncă de un metru, a intrat LIVE pe Facebook pentru a protesta
Evaluarea Naţională - Au fost afișate primele note. Vezi rezultatele pe Maramureș
METEO - Vremea în Maramureș pentru marți, 19 iunie
FOC LA SIGHET - Incendiu la o anexă de pe strada Izei
Motivul pentru care Mădălin Ionescu a renunţat la TV
Baraj pentru Liga 3 la Fotbal - CS Minaur va întâlni pe CSC Sânmartin
SIGHET – Pirateria în transportul de călători, fenomen care riscă să ducă MaraNord în faliment
Dulce și de sezon: TORT DE CIREŞE
Macedonia se confruntă cu noi violențe de stradă
Maşinile Google Street View vor bate toată vara drumurile din România
Gazele se vor scumpi la iarnă
SRI a declasificat protocolul de cooperare cu Parchetul General și ÎCCJ
VIDEO: BAIA MARE - Vânzătoare bătută cu pumnii și picioarele într-un magazin
BILANȚ DE WEEKEND: Șapte persoane sunt cercetate penal pentru conducere în stare de ebrietate
Polițiștii au intervenit la peste 200 de evenimente în decursul săptămânii trecute
O femeie a predat poliţiştilor un portmoneu în care se aflau peste 1.000 lei
NEPĂSARE CRIMINALĂ - O fetiță de patru ani a căzut în râul Iza, după ce traversele de lemn ale podului au cedat, fiind putrede
FOTO: SIGHET - 990 pachete de țigări transportate peste graniță cu drona. Un maramureșean de 38 ani a fost reținut
Rezultatele la Evaluarea Naţională vor fi făcute publice marţi
Tractor căutat în Italia, descoperit la Petea
METEO - Vremea în Maramureș pentru luni, 18 iunie
Căciula singuri ne-o furăm și ni se pare c-avansăm!
SIGHET - ACCIDENT: Un șofer a izbit în plin un autoturism în sensul giratoriu de la Kaufland, fugind de la fața locului
I.P.J. Maramureş a primit mai multe  autospeciale noi pentru mediul rural
SIGHET - 24 de baxuri de țigări de contrabandă descoperite de către un echipaj al poliției rutiere într-un autoturism cu numere false
TRAGEDIE LA BUDEȘTI - Un bărbat de 46 de ani lovit de fulger, a fost găsit mort pe câmp
Jandarmi amenințați cu arma de hoții de lemne. Un minor din Borșa se află printre cei bănuiți
Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei
O CARTE, DUMINICA:  „Nopţile salamandrelor” de Márton Evelin
Şapte răniţi la Moscova după ce un taxi a pătruns în mulţime
Studiu - Fructele care oferă protecție împotriva cancerului
Cutremur în România, în această dimineaţă. Seismul s-a produs în Vrancea