Alerta privind furtuna solară a fost dată la finalul lunii ianuarie și era de așteptat ca această să se resimtă în jurul panetei noastre la începutul lunii februarie, potrivit ABC.

Potrivit companiei SpaceX, viteza și severitatea furtunii solare a crescut brusc densitatea atmosferică. Cum sateliții lui Elon Musk se află la altitudini destul de joase, această schimbare în atmosferă a dus la scoaterea de pe orbită a cel puțin 40 dintre aceștia.

Operatorii sistemului Starlink, din care fac parte sateliții respectivi, au încercat să le schimbe configurația pentru a minimiza pagubele. Eforturile au fost însă în zadar, astfel că cei mai mulți dintre sateliți au ajuns în atmosfera inferioară și au luat foc.

Coordonatorii sistemului spun acum că aceasta este cea mai mare pierdere cauzată de o furtună solară și prima defecțiune în masă a unor sateliți cauzată de creștere densității atmosferice.

SpaceX, compania deținută de Elon Musk, a lansat până acum în spațiu mai mulți sateliți, ca parte a sistemului Starlink. Acesta are scopul de a oferi internet în majoritatea locațiilor de pe Pământ.

Într-un mesaj postat pe Twitter la începutul acestui an, Elon Musk spunea că rețeaua are 1.469 de sateliți activi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și