Durerile de spate la adulți se numără printre cele aduse cel mai des în discuție în cadrul consultărilor medicale. Există numeroase cauze, una dintre piste fiind nicotina, care ar crește percepția durerii printr-o acțiune complexă exercitată asupra circuitelor cerebrale.

O echipă de cercetători finlandezi a comparat rezultatele a circa 30 de studii internaționale realizate pe această temă. Conform concluziei majore a acestei meta-analize, fumatul implică un risc mai mare de dureri de spate asociat cu o sciatică (lombosciatică). Aceasta se caracterizează prin dureri de-a lungul nervilor sciatici aflați în spatele membrelor inferioare (din fese în coapse și până la gambă). Riscul crește și în privința probabilității internării în spital și a unei intervenții chirurgicale pentru hernie de disc sau o sciatică cu complicații. Acest lucru este valabil atât la bărbați, cât și la femei, iar riscul este mult scăzut la foștii fumători decât la cei care continuă să fumeze (față de cei care nu au fumat niciodată). Prin urmare, oprirea fumatului pare a reduce semnificativ riscul.

Nu se poate trage totuși concluzia că există o legătură de la cauză la efect între fumat și durerile de spate. "Există însă o serie de argumente care sugerează că fumatul este un factor agravant, fără îndoială prin intermediul interacțiunilor subtile cu căile durerii", cum au sugerat studii care s-au bazat pe observarea creierului prin rezonanță magnetică (RMN funcțional).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet