Puşi în faţa unor situaţii-limită, oamenii nu ştiu întotdeauna cum să reacţioneze. Iată de ce, spune deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, e nevoie de o astfel de lege.

Tudor Ciuhodaru: „Peste 50 la sută dintre decesele din accident rutier au loc în primele 8 minute. 80 % dintre decesele prin accident rutier, şi vorbesc de o statistică făcută pe 2300 de accidente, au loc în afara localităţii, acolo unde ştiţi cam care sunt timpii de intervenţie şi care sunt resursele medicale.”

Specialiştii avertizează însă: cei care acordă primul ajutor trebuie să aibă o bază solidă de cunoştinţe, ca să nu facă mai mult rău.

Alis Grasu - manager SABIF: „Până la venirea echipajelor, trebuie să ştie să facă manevre simple, salvatoare de viaţă şi anume: să facă compresii toracice, ventilaţii”.

Mulţi dintre instructorii auto sunt însă convinşi că informaţiile din Codul Rutier ar fi suficiente.

Vlad Vâlcu - instructor auto: „Nu vrem să-i facem nici asistenţi medicali, nici mecanici auto. Trebuie să înveţe să circule regulamentar. Dacă se întâmplă un accident, chiar ştim ce este de făcut sau intervine fenomenul de panică, factorii emoţionali, sunăm la 112, că până la urmă nu suntem de specialitate.”

Părerile celor care au deja carnet sunt împărţite.

„Prea multe vor, curs de prim-ajutor, liceu, 12 clase, adică..nu ştiu ce să spun.. zic că nu e ok deocamdată”, spune un şofer.

„Mi se pare o chestie de bun simţ, adică accidentul, prima persoană care e la locul accidentului este persoana care a participat în el”, adaugă un altul.

Propunerea se află pe ordinea de zi a Senatului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și