Tănăra doreşte să iasă de sub tutela părinţilor şi să ia decizii în viaţă fără a avea aprobarea acestora, informează botosaninews.ro. În acest sens, adolescenta a deschis la Judecătoria Botoşani o acţiune prin care cere să i se recunoască capacitatea de decizie şi exerciţiu, cu alte cuvinte independenţa totală faţă de părinţi.

Acţiunea este una neobişnuită şi una cu care judecătorii se confruntă destul de rar, dar este în conformitate cu legea din România care permite unui minor să iasă de sub tutela părinţilor. Totuşi, pentru a putea depune o asemenea cerere, minorul trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Să aibă minim 16 ani împliniţi, să dispună de un venit propriu şi să aibă acordul scris al ambilor părinţi, adoptatorilor sau curatorului. În cazul în care există acordul doar al unuia dintre părinţi, minorul mai poate obţine ieşirea de sub tutelă doar adresându-se instanţei de judecată.

În termeni de specialitate, acţiunea intentată de adolescenta în vârstă de 16 ani din Botoşani se numeşte "emanciparea minorului". Noţiunea vine din dreptul roman, unde "mancipatio" reprezenta eliberarea unei persoane, indiferent de vârstă, de sub puterea căreia îi era supusă, ceea ce înseamna că respectiva persoană devenea liberă şi independentă din absolut toate punctele de vedere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și