După ce timp de mai mulți ani cele mai multe studii s-au concentrat pe impactul pe care starea de sănătate a mamei îl are asupra copiilor, comunitatea științifică a început să examineze și influența pe linie paternă, observând că, spre exemplu, dieta unui bărbat poate preconiza greutatea și starea de sănătate a copilului său, încă din stadiul procreării.

Într-un nou studiu realizat la University of New South Wales din Sydney, Australia, oamenii de știință au observat că în urma împerecherii dintre un grup de șoareci masculi obezi și diabetici cu niște femele normale s-au născut pui predispuși la obezitate și cu un control deficitar al insulinei.

"În timp ce oamenii de știință s-au concentrat asupra modului în care dieta maternă poate influența sănătatea copilului, acest nou studiu își propune să exploreze impactul pe care dieta tatălui îl poate avea asupra riscului de obezitate al copilului", a precizat Margaret Morris, co-autoarea acestui studiu.

În cadrul unui experiment oamenii de știință au împerecheat două grupuri de șoareci masculi cu femele sănătoase: șoarecii dintr-unul din grupuri au primit o anumită perioadă de timp o hrană nesănătoasă, foarte bogată în grăsimi, în timp ce masculii din celălalt grup au primit o hrană sănătoasă și au fost menținuți într-o bună formă fizică.

Puii născuți din masculii obezi prezentau modificări la nivelul pancreasului, organul care produce insulina și reglează nivelul zahărului din sânge. În plus, acești pui aveau și o predispoziție spre obezitate. Chiar și hrăniți în mod sănătos, acești pui au demonstrat o abilitate scăzută de a răspunde la glucoză, conform cercetătorilor.

Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei The FASEB Journal.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet