Nici nu trebuie să stai să urmăreşti prea mult în trafic pentru a găsi persoane care vorbesc la telefon în timp ce sunt la volan. Şi, dintre toate maşinile, am numărat timp de 3 minute, vreo 30 de persoane care fac asta.

Telefon, tabletă, sistem de navigaţie. Toate ar putea fi interzise pentru şoferi, atunci când conduc. Iar sancţiunile prevăzute de noul proiect sunt usturătoare. Amendă de până la 2.900 de lei.

Amenda, bineînţeles că o veţi putea plăti în termen de 15 zile, la jumătate. Dar, dacă veţi fi oprit.... de un poliţist, în decurs de şase luni de zile, de tre ori, pentru utilizarea telefonului mobil la volan, vi se va suspenda dreptul de a conduce pentru 30 de zile. 4.35

Şi nu este singura contravenţie care vă poate lăsa pieton.

CRISTIAN ANDRIEŞ, Direcţia Rutieră: Utilizarea telefonului mobil sau a oricărui alt dispozitiv mobil, coroborat cu încălcarea unor anumite reguli de circulaţie, vor conduce la suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile.

Spre exemplu: staţionarea neregulamentară, depăşirea prin loc interzis, neacordarea de prioritate, viteza şi alte câteva contravenţii, dacă au la bază şi utilizarea dispozitivelor mobile, vor duce la reţinerea permisului.

În fiecare an, poliţiştii rutieri dau între 45 şi 50 de mii de amenzi pentru acest tip de încălcare a legii. Multe dintre ele, bazate chiar pe sinceritatea şoferilor.

În prezent, amenda prevăzută este de maximum 435 de lei cu 2 puncte de penalizare. Noul proiect măreşte de şase ori sancţiunea şi de trei ori penalizarea. Acesta a intrat, de azi, în dezbatere publică pentru 20 de zile.

CRISTIAN ANDRIEŞ, Direcţia Rutieră: După acest termen, toate propunerile urmează a fi analizate şi, dacă va fi cazul, acesta va fi adaptat şi va fi transmis într-o formă finală Guvernului României pentru a fi pus în aplicare.

Pentru a evita pericolele din trafic, dar şi amenzile, se pot utiliza sistemele hands free şi car-KIT.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și