Mulți ani artista a luptat cu un cancer care la un moment dat a recidivat și se dedicase luptei împotriva acestei boli înființând o fundație pentru cercetarea unor noi metode de tratament.

În 1992, a fost diagnosticată prima dată cu cancer de sân și a suferit o mastectomie parțială, dar boala s-a întors după 21 de ani. Apoi, în 2018, vedeta a dezvăluit că are metastaze. În 2019, mărturisea în emisiunea „60 Minutes” că suferă de cancer în fază terminală şi că nu ştie cât i-a mai rămas de trăit.

„Dame Olivia Newton-John (73 de ani) s-a stins din viață liniștită, în această dimineață, la ferma ei din sudul Californiei, înconjurată de familie și prieteni. Rugăm pe toată lumea să respecte intimitatea familiei în aceste momente foarte dificile”, a anunțat John Easterling, soțul ei.

După primul diagnostic de cancer, Newton-John a devenit o militantă proeminentă în lupta anti-cancer, înființând Olivia Newton-John Cancer and Wellness Research Centre în Melbourne. Eforturile sale în acest domeniu au fost recunoscute de Regina Elisabeta a II-a, care a onorat-o cu titlul de „Dame” în 2020.

Artista era convinsă că va învinge boala și a cerut țării sale, Australia, să adopte legile statului american în care ea locuia, California, pentru a permite folosirea marijuanei în scopuri terapeutice.

Olivia Newton-John mărturisea că deși a avut momente de disperare, a avut „o carieră incredibilă” și nu are de ce să se plângă.

„Grease”, filmul care i-a adus celebritatea
Proeminența sa ca activistă pentru cercetare și pentru găsirea unui tratament mai bun anti-cancer va rămâne probabil un element esențial al moștenirii pe care o lasă, la fel de important ca și cariera sa în showbiz, care a inclus patru premii Grammy și vânzarea a peste 100 de milioane de discuri, scrie The Guardian.

Filmul „Grease”, adaptarea din 1978 a musicalului de pe Broadway, în care a fost partenera lui John Travolta a fost cel care i-a adus celebritatea mondială. Olivia Newton-John, pe atunci în vârstă de 29 de ani, a trebuit să fie convinsă să accepte rolul. Era îngrijorată că e prea „bătrână” pentru a juca rolul unei liceene. De asemenea, rolul a fost modificat pentru a se adapta accentului ei australian.

„Grease” a fost cel mai mare succes de box-office al anului, iar albumul cu coloana sa sonoră a stat 12 săptămâni consecutive pe locul 1 în SUA. A inspirat apoi generații întregi și i-a făcut pe mulți tineri să îndrăgostească de dans.

Olivia Newton-John a fost nominalizată la Globul de Aur și a interpretat „Hopelessly Devoted to You” la Premiile Oscar din 1979.

Coloana sonoră a filmului este în top 10 cel mai bine vândute din toate timpurile.

O prietenie de-o viață cu John Travolta

Transformarea pe care o suferă Sandy, personajul ei din film - de la o iubită cu relații stricte la o persoană îmbrăcată în spandex - a inspirat un viraj similar și în cariera muzicală a Oliviei Newton-John, care a culminat cu albumul „Physical” din 1981.

O a doua colaborare cu Travolta, în filmul „Two of a Kind” din 1983, nu a mai cunoscut același succes, dar cei doi au rămas prieteni apropiați în deceniile următoare. Ultima dată au cântat împreună în 2012.

În ultimii 40 de ani, Olivia Newton-John a îmbinat cariera muzicală cu activismul în domeniul sănătății, al mediului și al drepturilor animalelor, luptându-se totodată cu boala și crescându-și fiica, pe Chloe.

„Cancerul a fost edificator”, declara ea pentru „The Observer” în 2012. „Când ești bolnav, nu contează dacă ai toți banii din lume - nu contează. Mă simt binecuvântată că mi s-a dat șansa de a trăi”, mărturisea artista.

„Draga mea Olivia, ne-ai făcut tuturor viețile mult mai bune. Impactul tău a fost incredibil. Te iubesc atât de mult. Ne vom revedea la capătul drumului și vom fi din nou cu toții împreună. Al tău din prima clipă în care te-am văzut și pentru totdeauna! Al tău Danny, al tău John” - a fost mesajul transmis pe Instagram de John Travolta, partenerul său din „Grease”, după anunțul morții Oliviei Newton-John.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet