Această denumire o înlocuieşte pe cea anterioară - 2019-nCoV - decisă în mod provizoriu după apariţia bolii în decembrie 2019. Noul nume a fost ales astfel încât să fie "uşor de pronunţat", fără a face referire la o anumită ţară sau populaţie, a mai spus directorul OMS.

"Este important să ai un nume pentru a împiedica utilizarea altor denumiri care pot fi inexacte sau stigmatizante", a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

El a explicat că termenul "co" provine de la corona, "vi" de la virus şi că "d" a fost ales pentru "desease" (boală în limba engleză). Numărul 19 indică anul apariţiei sale (2019).

De asemenea, directorul OMS a declarat că există o "şansă reală de a opri" răspândirea la nivel mondial a noului coronavirus.

"Dacă investim acum (...) avem o şansă reală de a opri această epidemie", a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a cerut totodată ţărilor să fie "cât mai agresive posibil" în lupta împotriva Covid-19.

"Dacă lumea nu vrea să se trezească şi să considere virusul inamicul public numărul unu, nu cred că vom învăţa din greşeli", a mai spus şeful OMS.

"Suntem încă în strategia de izolare şi nu ar trebui să permitem virusului să dispună de spaţiu pentru a se putea transmite local", a subliniat el, precizând că primul vaccin împotriva coronavirusului ar putea fi disponibil în 18 luni.

Citește și

loading...