“A fost întocmită o adresă pe care am dus-o la Episcopia Maramureșului și Sătmarului, fiind mai apoi făcută o circulară către toate lăcașurile de cult din județ. Acea adresă poate fi văzută și ca o avertizare, dacă vreți, ca să se ocupe de problemele semnalate, ca să nu fim nevoiți să aplicăm legea”, spun cei de la OPC Maramureș.

În primăvara acestui an au fost făcute o serie de controale, fiind depistate numeroase nereguli. De la neîntreținerea și menținerea în funcțiune a cimitirelor, absența regulamentului de organizare și funcționare a cimitirului, drumuri interioare necurățate etc. Legea spune că în interiorul cimitirelor trebuie să existe surse de apă potabilă, WC-uri sau spații amenajate corespunzător pentru depozitarea gunoaielor.

Alte nereguli depistate de comisarii OPC s-au referit la neafișarea denumirii unității, a codului unic de înregistrare la Registrul Comerțului, lipsa tarifelor practicate, acestea trebuind obligatoriu să fie afișate în mod vizibil și ușor de citit, lipsa existenței datelor de contact ale administratorului cimitirului, respectiv neafișarea la loc vizibil a plachetei cu Telefonul Consumatorului.

OPC Maramureș atrage atenția asupra faptului că pentru prestarea serviciilor funerare este obligatorie existența autorizației sanitare conform Hotărârii de Guvern 741 din 2016 privind aprobarea normelor tehnice și sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, încinerarea, transportul, deshumarea și reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și