De mai bine de două lunii cu toții am asistat la o „invazie” a unei armate de ucrainence care zilnic iau cu asalt mai toate bancomatele din Sighet, formând cozi interminabile la acestea și lăsând aparatele fără bani în doar câteva ore. Asistăm la o adevărată operațiune de afaceri speculative, cu câștiguri imense din diferențe de curs între hrivna ucraineană, leu și euro, în timp ce sighetenii care doresc să își retragă pensiile sau salariile nu reușesc, bancomatele fiind goale de cele mai multe ori.

Cum funcționează „afacerea”?

O rețea formată din câțiva bărbați ucrainieni, numai buni de luptă dar care au fugit din Ucraina pentru a nu fi încorporați în armată, coordonează un grup mare de femei care vin zilnic din Ucraina în România și seara se întorc acasă. Capii rețelei stau bine-merci la o terasă nu tare departe de PTF (Punct de trecere a frontierei) Sighet și coordonează femeile prin telefon.

Acestor femei li se dau mai multe carduri bancare emise de bănci din Ucraina, carduri care sunt alimentate cu grivini (hrivna ucraineană); aceste carduri sunt introduse în bancomate din Sighet (și nu numai) și care aparțin băncilor din România; bancomatele eliberează lei, la un curs foarte favorabil; cu leii obținuți se cumpără aici în România euro, care sunt duși în numerar înapoi în Ucraina. Acei euro sunt apoi schimbați în Ucraina în grivini, cu care se alimentează din nou cardurile emise în Ucraina și operațiunea se reia de la început. Pentru „serviciile” aduse, femeile sunt plătite cu mici sume de euro de către capii rețelei.

La un singur astfel de transfer (grivini-lei-euro) se realiza la început un câștig de peste 10%, acum aceste câștiguri fiind un pic mai reduse, dar totuși rentabile, în condițiile în care de două luni aceste „afaceri” continuă. Explicația este una simplă: cei cu carduri din Ucraina beneficiază de anumite facilități de refugiat: curs de schimb mai mult decât favorabil, nu se percep comisioane etc.

Ridicăm aici și câteva aspecte de legalitate: este ilegal ca cineva să utilizeze alte carduri decât cele emise pe numele său. Or, la bancomate, femeile din Ucraina se prezintă cu seturi de carduri (chiar și câteva zeci de carduri de persoană). Suma de bani cu care cineva în Uniunea Europeană poate circula în numerar este limitată; de cele mai multe ori ucrainencele implicate în afacere poartă sume de bani mai mari asupra lor.

Este adevărat că unele bănci au impus câteva restricții pentru eliberare numerar pentru cardurile emise în Ucraina, însă cei care derulează afacerile în cauză au găsit soluții să ocolească aceste restricții.

Din păcate, există un risc major ca, odată cu începerea războiului din Ucraina, o parte dintre afacerile necurate ce se derulau acolo (trafic de droguri, prostituție, contrabandă etc.) să se transfere cu tot cu capii rețelelor respective în România. Cele mai afectate vor fi zonele de graniță, printre care și Sighetul.

Nu putem decât să sperăm că autoritățile române vor acționa drastic împotriva acestor rețele, astfel încât să nu cădem cu toții pradă mafiei ucrainene.

ACTUALIZARE – IPJ Maramureș

Referitor la aspectele sesizate în presă „Cum funcționează Operațiunea BANCOMATUL și care sunt riscurile ca unele afaceri murdare să fie derulate de ucraineni în România”, Compartimentul de Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

Conducerea inspectoratului a dispus efectuarea de verificări în vederea luării măsurilor legale care se impun.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet