Redăm mai jos o postare a primarului orașului Borșa, dl. Timiș Ion Sorin, care prezintă cum a rezolvat problema asistenților personali fictivi, simplu și fără multe complicații:

„În orașul Borșa erau înregistrați la 1 mai 2019, 143 de asistenți personali pentru persoanele cu handicap beneficiare a dreptului de însoțitor. În ultimul an, mulți dintre ei, foarte mulți, au reclamat la primărie că deși au acceptat asistenții personali, acestia nu se ocupă de ei, nu își desfășoară munca pentru care sunt plătiți, că nu îi caută cu lunile, că sunt plecați din țară și că își doresc să renunțe la serviciile lor.

Cum singura posibilitate de a concedia o persoană angajată este demisia, persoanele bolnave cu însoțitori care figurează pe statul de plată al Primăriei Borșa au cerut ajutorul instituției pentru a găsi soluții. În aceste cazuri există două variante: fie însoțitorii care nu-și fac datoria sunt schimbați, fie se trece pe indemnizație.

După verificări punctuale, am descoperit că 67 dintre cei 143 de asistenți personali nu cunosc cele mai elementare date despre cei pe care ar trebui să-i aibă în grijă: nu știu unde sunt angajați, cine este persoana pe care o asistă, de ce boala suferă etc. Unii dintre ei erau plecați la muncă în străinătate, iar alții nici nu știau că mai sunt angajați.

Astfel, s-a recurs la controale amănunțite pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă persoanele cu handicap care beneficiază de asistent personal.

Din 1 mai și până astăzi, 36 de asistenți personali și-au dat demisia pentru a nu fi puși în situația de a returna banii primiti pentru o muncă neefectuată. Astfel, cei 1.260 de lei net, cât primeau salariu asistenții personali, ajung direct în mâna bolnavului, cel care are cu adevărat nevoie de ei. Suplimentar, aceștia primesc în fiecare an suma de 4.000 de lei net ajutor de urgență. Astfel, în loc să ajungă 1.260 de lei lunar la anumite persoane iresponsabile, ajung 1.600 lei lunar net direct în mâna bolnavului”, prezintă situația pe contul său se Facebook primarul Sorin Ion Timiș.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și