Fondatorii ei, Adrian Negrea, Alexandra Negrea, Augustin Albu, profesori, absolvenți de studii superioare în domeniul artelor plastice si muzicale, propun ca activitate, tinerilor și copiilor din Baia Mare și din Maramureș, o metodă benefică în formarea lor ca viitori adulți si anume educația prin artă. Activitatea Asociatiei este axată atât prin cursuri de pictură și pian, expoziții, proiectii de film, participari la târguri de artă etc.

Asociatia a organizat pâna in prezent 6 expoziții de artă, având participări la nivel local si judetean, la nivel național si internațional: România, Republica Moldova si Spania iar luna viitoare în Elveția.

Pe simezele de la centrul Cultural Sighetu Marmației, expun doi tineri artiști plastici, originari din Sighetu Marmației: Adrian Sabadîș și Adrian Negrea. La început de carieră artistică, pictorii ne propun o tematică legată de peisajul în care trăiesc, cu scene din satul maramureșean.

Majoritatea lucrărilor au ca subiect construcțiile din lemn, specifice zonei: biserici, case, acareturi. Omul este surpris în diferite ipostaze, la lucru, pe câmp, pe uliță sau acasă, în diferite anotimpuri (iarnă, toamnă, vară).

Artiștii au grijă să prezinte costumele populare autentice, specifice zonei etnografice. La fel se întâmplă cu ceramica pictată în câteva tablouri.

Portretul unei tinere maramureșence este plin de sensibilitate, subliniind frumsețea și candoarea.

Remarcăm prezența în cadrul natural sau pe ulița satului a animalelor și păsărilor domestice. O explicaţie pentru alegerea temelor ce-i prezinta pe țărani în activitatea care-i caracterizează stă în zona în care tinerii nostri artiști trăiesc si în faptul că, aceștia, vreau să surprindă obiceiurile care definesc profilul fizic și spiritual al țăranului român.

Atât teamatica cât și tehnica picturilor expuse sunt sub influența unui impresionism cu influențe realiste. Interesante sunt și tablourile monocrome, cu alternanță de griuri și negru, având la bază, după spusele autorilor, fotografii de Alexandru Belu care a fost bun prieten cu marele pictor Nicolae Grigorescu, sub semnul căruia stă de fapt expoziția de azi.

Să nu uităm că cel mai substanțial aport al lui Nicolae Grigorescu la pictura românească este în domeniul peisajului. Legată de această preferință a lui Grigorescu este și realizarea tablourilor în care sunt redate carele cu boi. Acestea sunt prezente în numeroase compoziții ce poartă diverse nume însă ele reprezintă doar pretextul pentru ca el să picteze în mod repetat acest subiect.

Pictura impresionistă se caracterizează prin concentrarea asupra impresiilor produse de o scenă sau de un obiect, asupra mobilității fenomenelor, mai mult decât asupra aspectului stabil și conceptual al lucrurilor, preferând pictura în aer liber și folosind o cromatică pură și tușeuri fine de penel pentru a simula lumina reală. Așa se face că tema predilectă a pictorilor Adrian Sabadîș și Adrian Negrea este peisajul, pe care îl redau în diferite anotimpuri și stări ale vremii, surprinzând efectele sclipitoare ale luminii, dar și strălucirea monotonă a urmelor de pași în zăpadă.

Ca ideologie, pictura de pe simeze, poate fi compartă cu cea a curentului literar denumit poporanism, construit în jurul conceptului de unicitate a civilizației rurale românești, pe care o exaltă ca fiind autentică, cu viața rurală, în care țăranul și satul tradițional trebuie să fie actorii principali ai dezvoltării.

Influențele realiste rezidă din faptul că lucrările reflectă evenimente cotidiene, la care participă oameni obișnuiți, mediul ales îl constituie satul maramureșean.

Expoziția va fi deschisă până pe 6 mai 2016 și poate fi vizitată zilnic de luni până vineri între orele 10,00- 15,00.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și