"Nu mai avem producție în curțile țăranilor, iar atunci oferta scade și crește prețul la fermierul care produce organizat", a spus pentru Profit.ro Ilie Van, președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări din România.

El a adăugat că fenomenul se petrece în fiecare an, când odată cu venirea anotimpului rece prețul ouălor crește. Astfel, prețurile au început să urce ușor din septembrie și vor continua să se majoreze până la sfârșitul anului. Dacă vara un ou la poarta fermei costă 0,23 lei, în iarnă ajunge la 0,28-0,3 lei, potrivit oficialului patronatului.

Din martie, spune el, ouăle încep să se ieftinească.

"La carnea de pui nu au loc aceste creșteri, ci doar la ouă", a completat Ilie Van.

Din fermele din România se vând anual în jur de 1,4 miliarde de ouă, dar producția din curțile țăranilor nu poate fi estimată.

Printre cei mai mari producători de ouă de pe piața autohtonă se numără Toneli, Super Eggs din Brăila și Avicola Lumina, parte a grupului Agricola Bacău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și